Albánie

Albánie, zapomenutý kout Evropy

Albánie má tak nádhernou přírodu, že je až s podivem, jak dlouho jí trvalo dostat se na seznamy cestovních kanceláří. Důležité však je, že se na ně konečně dostala a v současnosti může své krásy odhalit i nám. Horské scenérie, zapadlé, zapomenuté vesničky, ale i neznámé pláže, které se směle vyrovnají všem středomořským destinacím. Taková je právě Albánie!

Albánské hory

Albánie je proslulá svými horami. A svou ferratu, bezpečnou cestu napříč jimi, si snadno najdete i vy po celé, celičké zemi. Pokud jste zběhlí trekaři, ale i pokud patříte mezi ležérnější druh turistů, zkuste například trek mezi Thethem a Valbonou. Přísaháme, jak tu sedíme a píšeme, že toho nebudete litovat. Už jen pro ten výhled!

Valbona

Albánské pláže

Stejně jako Leonardo DiCaprio, i vy si můžete najít svou vysněnou pláž. Vážně, neděláme si legraci. Na rozdíl od jiných středomořských lokalit, albánské pobřeží je poseto plážemi, kde byste lidskou stopu hledali jen těžko. A to hlavně na jihu země mezi městy Vlora a Ksamil. Jasně, že to především v létě dá trochu práce, ale najít tyto poklady se rozhodně dá. Proto si nebojte udělat celodenní výlet z města a vydat se hledat tu svou!

Gjirokaster

Pro cestování časem nepotřebujete nic jiného než běžný dopravní prostředek, který vás vezme do malé albánské vesničky Gjirokaster ukryté v kopcích, která jakoby se od 17. století vůbec nezměnila. Až budete v městě bílých střech, nezapomeňte ochutnat lokální kuchyni. Třeba v kamenné peci pečený burek! Věříme, že vám v příjemné atmosféře vesničky bude chutnat.

Gjirokaster

Berat

Po městu bílých střech vám směle můžeme doporučit další albánskou perlu, tentokrát je to město tisíce oken. Proč se tak jmenuje, to vám bude jasné při prvním pohledu na jeho panorama. Stejně jako Gjirokaster, i Berat patří do světového dědictví UNESCO. Berat je navíc jen hodinu vzdálený od hlavního města Tirany, proto se výletu do něj vůbec nemusíte bránit. Tohle nenápadné, ale neuvěřitelně fotogenické město budete opouštět s těžkým srdcem.

Berat

Berat

Ohridské jezero

Ohridské jezero leží u samotných hranic Albánie s Makedonií a je dalším místem, kterému se vyhnout by byla nesmírná škoda. Celé pobřeží je poseto historickými, přístavními vesnicemi a městy, které dokáží uchvátit i světaznalého historika. Z měst doporučujeme stejnojmenný Ohrid, i když se už nachází za hranicemi Makedonie. Jezero samotné má až neuvěřitelně průzračnou vodu a scenérie, kterým vévodí, jsou exempláři toho, jak dokáže být příroda dokonalá.

Jezero Ohrid

A tak dále, a tak dále. Nechceme vás nudit dalšími texty a postřehy, však si je třeba uděláte sami! Jen jsme vám chtěli naznačit, jak Albánie může být krásná a navnadit vás na ni. Je to prostě tak, pokud hledáte příjemnou středomořskou dovolenou, která zároveň nebude zavánět tuctovkou na přeplněných plážích a v profláklých letoviscích, kde už byli všichni vaši sousedé, volte Albánii, balkánskou nádheru. Na horách, na plážích, ani při cestách v čase rozhodně nezklame.

Další podobné články

Město Berat, Albánie

Butrint a Berat: perly Albánie a památky UNESCO

Butrint a Berat jsou dvě hlavní albánské památky, která byste neměli minout při putování touto malou ale nádhernou balkánskou zemí plnou krásné přírody, historických měst, starých klášterů, malebných pláží a bohaté gastronomie.

Zobrazit více