Anglie

10 tipů, jak si levně užít Londýn

Londýn je jedna z těch úžasných světových metropolí, kterou prostě musíte zažít na vlastní kůži. Jízda doubledeckerem, Big Ben, Tower Bridge, Londýnské oko, světoznámé muzeum voskových figurín Madame Tussaud nebo plavba po Temži. Nezní to skvěle?

Pro našince se to všechno může kvůli silné britské měně slušně prodražit. Znáte to, tam necháte libru, další zase tamhle a váš rozpočet se náhle blíží k nule. Naštěstí existuje pár triků a tipů, jak lze i v Londýně ušetřit a užít si tak jeho krás naplno. A my vám je teď prozradíme!

Jak v Londýně neumřít hlady a žízní

1. rada

Nic proti řízkům a sekané z domu, ale když už jste ve Velké Británii, bylo by rozhodně na škodu, kdybyste nevyzkoušeli něco nového. Pokud zavítáte do některé z tradičních anglických restaurací, plácnete se přes kapsu. Vyzkoušejte raději tzv. street food, některé z lokálních bister a dejte si například ikonické fish’n’chips, či jiné zajímavé jídlo z pestré palety kuchyní, kterou Londýn může ve svých ulicích nabídnout každému, kdo má chuť poznávat. Pokud jste milovníky asijské kuchyně, rovnou zamiřte do China Town. Ceny skvělé, a navíc objevíte kousek úplně nového světa.

2. rada

Stejně jako u nás, i v Londýně nakoupíte jídlo a pití levněji na trzích a v samoobsluhách. Nebojte se proto nakupovat například v tamním Tescu, i tam totiž můžete najít různé cenově výhodné nabídky a sehnat si tak například dobrou svačinu, jen něco na zub nebo večeři pro dva za pár liber. A nechceme vám přímo dávat návod na maximálně romantické odpoledne, ale takový piknik v parku Greenwich, co říkáte?

Určitě ochutnejte místní kuchyni ve čtvrti Chinatown

Jak v Londýně neprocestovat poslední peníze

3. rada

Tak zatřetí, pokud hodláte být v Londýně na více než tři dny a víte, že pěší chůze po velkoměstě není zrovna to, co by vás bavilo, zařiďte si za 5 liber Oyster card. Je to dobíjecí karta pro všechny druhy městské hromadné dopravy. Pokud chcete MHD využívat, karta vám může za pobyt ušetřit i stovky korun. Jedna cesta autobusem s touto kartou vás vyjde na 1,5 libry, bez ní pak zaplatíte 2,6 liber, a to už je výrazný rozdíl. Navíc má karta denní limit, za den zaplatíte maximálně 7,5 libry, po pěti jízdách tedy cestujete zadarmo! A pokud už kartu nebudete chtít, na konci výletu ji můžete vrátit a dostat svou zálohu zpět.

4. rada

Volte vždy autobusy, žádné metro. Ano, ano, metro je rychlejší, my víme. Ale také často přeplněné, dražší a hlavně, hlavně z něj naprosto nic neuvidíte, leda tak černé díry a utahané tváře spolucestujících! A to nechcete. Zapomeňte také na předražené turistické autobusy s výkladem, který stejně nebudete poslouchat, cestou tradičními double deckery můžete vidět v podstatě to samé a to jen za zlomkovou cenu!

Ikonický červený double decker bus

Jak se kochat uměním a památkami v Londýně co nejlevněji?

5. rada

Pokud chcete trávit volný čas aktivněji, a přitom si směle užívat londýnského génia loci, vyrazte do tamních parků. Hyde Park, Greenwich nebo St James’s Park vám nabídnou skvělá prostředí pro relaxaci. Na klidné procházky je ideální také nábřeží Temže, odkud můžete vidět Big Ben, Tower Bridge nebo Parlament. Večery u řeky dokáží být neuvěřitelně romantické, využijte toho.

6. rada

Vstupné do muzeí? Zapomeňte na něj. Bez vstupného jsou veškerá státní muzea, i světoznámé Britské muzeum, kde pod jednou střechou naleznete umění všech kultur a etap lidské historie. Úchvatné je také Natural History Museum, kde sídlí i dinosauři. Nebo aspoň to, co z nich zůstalo. Pozor, v soukromých muzeích platit budete. A nejedná se o levný špás.

Přírodovědné muzeum

7. rada

Pro opravdové lovce památek a umění je tady London Pass. Do míst, jakými jsou Westminster Abbey, Windsor Castle, Tower of London, a právě ona soukromá muzea, se běžně platí vstupné okolo 20 liber. Pokud tedy víte, že takových památek hodláte oběhnout opravdu hodně, zvažte koupi London Passu. Nejen že budete mít vstupy do největších památek a muzeí zdarma, ale u některých nebudete muset stát frontu. A navíc dostanete tištěného průvodce Londýnem. Cena za třídenní London Pass je 101 liber, ale ke koupi je i varianta jednodenní a vícedenní. A pokud si zakoupíte London Pass online, cena bude ještě o pár liber nižší!

Jak v Londýně levně nakupovat a další vychytávky

8. rada

O Primarku jste již určitě slyšeli! Jedná se o opravdu velký obchod s oblečením v cenách, ze kterých budete jednoduše šťastní. Pokud nakoupit něco blízkým, tak právě tam. V Londýně najdete i další levné outlety, většinu z nich ale budete znát i z našich luhů a hájů. Chcete něco autentického? Navštivte Camden Market nebo Brick Lane, neexistuje nic, co byste tam nenašli a jsme si docela jisti, že tam najdete i věci, o jejichž existenci jste do té doby nevěděli. A ceny mají úžasné.

9. rada

Pokud máte debetní kartu nebo kreditní, nebojte se ji při platbě využívat. Většina českých bank si neúčtuje za přímou platbu v zahraničí žádné poplatky, dostanete také výhodný směnný kurz, a hlavně se o nic nebudete muset starat. Pokud chcete z karty v Londýně vybírat, zjistěte si, kolik si za to vaše banka účtuje. I tato možnost může být nakonec výhodnější a bezpečnější než tahání se s hotovostí, kterou jste směnili v kdo-ví-jakém kurzu směnárny.

10. rada
Využívejte wi-fi sítě zdarma. Zde můžete najít mapu volných wi-fi sítí na území města Londýna.

Tak co? Nezdá se vám Londýn hned dostupnější? Pokud jste dostali chuť jej poznávat, nebojte se nás zkontaktovat nebo si vyberte jeden z našich speciálních zájezdů. Pomůžeme vám splnit si vaše sny.

Cestomilka

Cestomilka Kačka o Londýně

"V Londýně si každý najde to své. Milovníci historie ocení Westminsterské opatství, Tower či katedrálu svatého Pavla. Pro noční nadšence má Londýn mnoho klubů a zábavních podniků. Dětem nabízí interaktivní muzea, akvárium, projížďku na londýnském oku. Zkrátka návštěva Londýna potěší každého."

Další podobné články

London Eye: nejnavštěvovanější vyhlídka v Londýně

Londýnské oko neboli London Eye je nejnavštěvovanější londýnskou atrakcí. Stojí v samotném srdci britské metropole a každoročně přivítá více než 3 miliony lidí. Za krásného počasí uvidíte až do vzdálenosti 50 kilometrů. A to už za návštěvu stojí, co říkáte?

Zobrazit více