10 nejkrásnějších míst Jordánska

Je mnoho důvodů, proč si Jordánsko zapsat na seznam svých cestovatelských přání. Zdejší intenzita počasí, dopravy a terénu může být pro návštěvníky, kteří sem přijíždějí poprvé, ohromující, pokud se však oprostíte od svých očekávání a přijmete vše, co Jordánsko nabízí, naleznete zde vřelou pohostinnost a jedinečné zážitky, které si budete pamatovat navždy. 

Poznejte Jordánsko křížem krážem

Kromě světově známého města Petry (UNESCO) vytesaného do skály objevíte v Jordánsku přátelské vesnice, biblická místa, starověké ruiny z dob Římské říše i ohromující krajinu pouště Wadi Rum, která připomíná měsíční krajinu. Jordánsko je báječnou destinací pro cestovatele s dobrodružným duchem a zájmem o arabskou historii a kulturu.

Poznejte s námi deset nejlepších míst, která můžete v Jordánsku navštívit.

Pokladnice ve skalním městě Petra

1. Hlavní město Ammán, srdce Jordánska

Neudělejte chybu, když budete hlavním městem Jordánska jen projíždět. Ammán stojí za to poznat z blízka. Je to víc než jen vstupní brána do země. Je to srdce Jordánska, které pulzuje energií starého i nového světa a tisíciletou historií a kulturou.

Za návštěvu stojí římský amfiteátr ze 2. století, pozůstatky dávné citadely nad městem či ruiny Herkulova chrámu. Za arabskou vůní se vydejte na ammánské trhy. Pokud to stihnete ráno, budete mile překvapeni příjemnými slevami.

Římské divadlo v Ammánu

2. Starořímská kráska s názvem Jerash

I když je Jerash zastíněn Petrou, jeho historický význam mu nikdo neodepře. Město je mezinárodně uznáno jako jedno z největších a nejzachovalejších míst římské architektury na světě. Dodnes jsou mnohé ulice, lázně, divadla, náměstí a oblouky ve velmi zachovalém stavu. Nemusíte být milovníky historie nebo archeologie, abyste ocenili krásu této působivé lokality, ale je užitečné mít sebou místního průvodce, jelikož značení je omezené. Nezapomeňte rovněž vystoupat po schodech k Diovu chrámu, odkud se vám naskytne panoramatický pohled na starověké město s moderním Jerashem v pozadí.

Tato oblast je také známá díky olivám a olivovému oleji vynikající kvality. Některé olivovníky jsou dokonce staré stovky let.

Diův chrám ve městě Jerash

3. Madaba, město mozaik

Madaba se nachází pouhých 20 minut od mezinárodního letiště a jde o velice přátelské a přívětivé město pro návštěvníky všech vyznání. Je to možná tím, že je domovem jedné z největších křesťanských komunit v Jordánsku. Oblast Madaby je velmi silně svázána s biblickými příběhy a tak je cílem poutníků z celého světa.

Město proslavily především nádherné byzantské mozaiky, jimiž jsou vyzdobeny místní kostely. Nejznámější je ukryta v kostele sv. Jiří, kde můžete obdivovat jednu z nejstarších známých map Svaté země, která byla zhotovena z mozaikových dlaždic v roce 560 n. l. Mapa se původně skládala ze dvou miliónů kamínků, ale dodnes se dochovala pouze jedna třetina.

Mapa Svaté země z mozaiky

4. Stav beztíže v Mrtvém moři a bahenní zábal

Vydejte se do lázní na pobřeží Mrtvého moře a zbavte se na chvíli starostí. Moře vás díky vysokému obsahu soli bude nadnášet tak, že si budete jen v leže hovět a užívat si přítomný okamžik. Jde o světový úkaz, který se díky vysoké salinitě řadí mezi nejslanější jezera planety.

Chcete-li o pár let omládnout, namažte celé tělo léčivým bahnem. Díky vysokému obsahu minerálů se vám uvolní celý organismus. Bahno z těla odstraňuje toxiny, z kůže odumřelé buňky, povzbuzuje metabolismus a krevní oběh.

A nezapomeňte dýchat zhluboka, protože i místní vzduch je obohacený minerály a suché klima této oblasti je považováno za blahodárné pro lidi s různými zdravotními potížemi. Jen mějte na paměti, že v létě zde může být nesnesitelné horko.

Sůl z Mrtvého moře vytváří krásné krystaly

5. Osmý div světa, skalní město Petra

Ať už jste v Jordánsku jakkoli dlouho, Petru zapsanou na seznamu UNESCO byste neměli vynechat. Růžové město, pojmenované podle růžového kamene a písku, který se zde nachází, má rozlohu 264 km² a můžete zde strávit hodiny, celý den nebo několik dní a obdivovat ruční práce a historii starověké nabatejské kultury.

Pokud nemáte dostatek času, vydejte se nejprudší cestou a pěšky projděte Siqem až k průčelí Pokladnice. Jde o nejznámější jordánské místo vytesané do kamene, které jste možná viděli ve filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava.

Pokud máte vyhrazeno více dní a chcete se vydat za hranice nejběžnějších památek, objednejte si prohlídku s průvodcem, která zahrnuje vyprávění příběhů, pěší túry, arabskou kávu i ochutnávku arabské kuchyně.

Noční prohlídka Petry je tu pro ty, kteří mají rádi netradiční návštěvy a chtějí zažít speciální atmosféru, kdy je město ozářeno tisíci svícemi. Ten zážitek je skutečně jedinečný.

Copyright by Giuseppe Milo 
http://milo.photography

Pokladnice Al-Khazneh

6. Noc v poušti Wadi Rum

K návštěvě pouštní krajiny Wadi Rum jsou ideální velbloudi nebo džípy. Drsné hory a půvabné přírodní oblouky v moři rezavě zbarveného písku dělají z této chráněné oblasti jedno z nejfotogeničtějších a nejkrásnějších míst v Jordánsku – a na světě.

Mnoho cestovatelů sem přijíždí za pomalejším tempem a tichem, ačkoli Wadi Rum se stal natolik populárním, že se možná budete muset vydat dál od hlavních míst a kempů, abyste našli skutečný pouštní klid. Můžete také strávit den s beduínem na túře, učit se stavět stan a vařit mátový čaj.

Jedním z nejúžasnějších zážitků, který láká řadu cestovatelů, je noc v poušti. Zkuste to i vy! Ubytujte se v beduínském stanu a pozorujte kouzlo noční oblohy.

Beduínský kemp v poušti Wadi Rum

7. Biblická hora Nebo

Hora Nebo je klenotem mezi biblickými místy v Jordánsku. Podle Starého zákona sem Mojžíš přivedl při útěku z Egypta svůj lid, aby mu ukázal Zaslíbenou zemi. Je to zároveň místo kde Mojžíš zemřel a nad jeho údajným hrobem vybudovali první křesťané kapli, která byla později rozšířena v rozsáhlý klášterní komplex. Dnes sem míří stovky poutníků z celého světa.

Na hoře Nebo najdete jedny z nejzachovalejších mozaik v zemi, železný kříž s hadem a slavný pamětní kostel Mojžíše. Vstupenka do kostela zahrnuje i vstup na Pamětní vyhlídku, kde je malé muzeum a za jasného počasí výhled na Mrtvé moře, Jeruzalém a údolí řeky Jordán.

 

Kříž na Hoře Nebo

8. Lesní rezervace a hrad Ajloun

Ajloun se nachází pouhých 20 kilometrů severozápadně od Jerashe a je vhodným místem pro turisty, kteří chtějí vidět jednu z nejkrásnějších přírodních scenérií v celém Jordánsku. Naplánujte si den na pěší túru po Ajlounské lesní rezervaci, která se rozkládá na ploše 13 km2 a je plná nedotčených lesů. Na jaře je tato oblast pokryta divokými květinami, které vybízejí k fotografování. Dávejte si ale pozor na dikobrazy chocholaté a hyeny pruhované, které v oblasti žijí.

Nezapomeňte navštívit také středověký hrad Ajloun na vrcholu hory Auf. Byl postaven ve 12. století na pozůstatcích byzantského kláštera a měl sloužit na ochranu před útoky křižáků. Z jeho vrcholu se naskýtá nádherný výhled do údolí řeky Jordán.

Pohled z hradu Ajloun

9. Akaba, dovolenkový ráj u Rudého moře

Myslíte si, že na horkém a suchém Blízkém východě nemůžete strávit dovolenou u moře? Přemýšlejte znovu. Akaba, plážové město na jižním cípu Jordánska, nabízí turistům dovolenou na úchvatném pobřeží Rudého moře.

Plavat, šnorchlovat nebo se potápět – to vše se dá v Akabě dělat. Tyrkysovou vodu si skvěle užijete také během každodenních plaveb lodí, které nabízejí místní hotely. Dovolenou na pláži v Jordánsku si můžete zpestřit např. koupelí v některém z krásných hammamů v okolí letoviska či ochutnávkou místních specialit. Zkuste třeba sayadieh, pokrm z ryb na aromatické rýži s cibulí, rajčaty a chilli papričkami.

10. Slavný křižácký hrad Kerak

Jeden z nejlépe dochovaných křižáckých hradů stojící na kdysi významné obchodní cestě zaujme každého cestovatele. Jde o velkolepou stavbu s vodním příkopem, zesílenými zdmi, obrannými věžemi a několika patry hradeb. Právem patří k jedněm z největších hradů v Levantě. Přestože jde již jen o pozůstatky a fantazie je na některých místech více než potřeba, určitě se sem vydejte. Už jen pro ty zajímavé výhledy do okolí a hlavně směrem k Mrtvému moři.

Další podobné články

Mrtvé moře: léčivé bahno i stav beztíže

Mrtvé moře má řadu nej, která stojí za jeho návštěvu. Jde o nejníže položené místo na zemi, jde o jednu z nejslanějších vodních ploch na světě a zažijete zde opravdový stav beztíže. A kde? Mezi Jordánskem, Izraelem a Palestinou.

Zobrazit více