Termín a cena na vyžádání
V ranních hodinách dorazíme z letiště do hotelu a vychutnáme si snídani a chvíli odpočinku po cestě. Poté se již vydáme na prohlídku města Sighnaghi.
Městu Sighnaghi, které je vystavěno v koloniálním stylu, se často přezdívá město lásky. Láká totiž stejně jako Las Vegas sňatkem na počkání. Během naší procházky uvidíme pozůstatky mohutných hradeb i kostelík svatého Štěpána, odkud je krásný výhled na vrcholky Velkého Kavkazu. Projdeme se obchůdky s vínem a posedíme nad šálkem kávy či sklenkou vína.
Na závěr dne se přesuneme do Kakabeti. Čeká nás skvělý večer ve vinařství s prohlídkou, degustací vína a bohatou večeří.
Po snídani navštívíme tradiční rodinné vinařství z oblasti Kakhetie, která je nejznámější vinařskou oblastí Gruzie především pro své výtečné odrůdy Saperavi, Rkatsiteli nebo Mtsvane. Na vinařství ve Velistsikhe ochutnáme typické kvevri víno zrající ve velkých hliněných nádobách zakopaných pod zemí, které rodina používá již přes sto let.
Odpoledne se přesuneme do oblasti Telavi a navštívíme vinařství v Ruispiri. Zaujme nás moderní architektura vinařství i překrásné výhledy na pohoří Kavkaz, vinice a broskvoňové sady. Vinař Giorgi, jehož rodina má dlouhou tradici v produkci vína, je rovněž velkým gurmánem. Proto na vinařství založil úžasnou restauraci připravující tradiční gruzínskou kuchyni v moderním pojetí. A my si vše, co nabízí, náležitě užijeme.
Na závěr dne nocleh v butikovém hotelu.
Po snídaní navštívíme jedno z nejkrásnějších gruzínských údolí, Alazani. Nachází se zde hned dva klášterní komplexy. Klášter Alaverdi s katedrálou z 11. století je zapsán na seznamu UNESCO a klášterní komplex Ikalto byl v minulosti jedním z nejvýznamnějších center vzdělanosti v zemi.
Ve městě Telavi navštívíme místní tržnici a užijeme si rušnou atmosféru místa.
K obědu ochutnáme vyhlášený pokrm khinkali, tedy místní knedlíčky plněné masem, rybami či zeleninou a vše doplněné o řemeslné pivo. Jde o pivo z malého pivovaru v Telavi, který si zakládá na poctivosti a kvalitních surovinách.
Odpoledne nás bude čekat cesta do Tbilisi (cca 2 hodiny). Ubytujeme se v rodinném hotelu v centru města. Na závěr dne si užijeme večeři s řízenou degustací vína v místní restauraci. Bude nás čekat několik chodů gruzínské kuchyně a to vše doprovázené skvělým vínem z místních zdrojů.
Po snídani si prohlédneme historickou část města Tbilisi. Lanovkou vyjedeme k pevnosti Narrikala zbudované ve 4. století, odkud se nám naskytnou nádherné výhledy na celé město. Projdeme se ke Starým sirným lázním, k vodopádům nedaleko botanické zahrady a k monumentální katedrále Nejsvětější Trojice. Ve světovém měřítku se katedrála řadí na třetí místo mezi ortodoxními kostely a na první místo v Gruzii.
Na oběd se přesuneme kousek za Tbilisi do obce Tskluleti, kde se vinař Akaki odvážil založit vinice téměř v horách. Jeho vinařství se pyšní úchvatným výhledem a skvělou atmosférou. Akaki umí totiž nádherně zpívat gruzínskou polyfonii a posezení v jeho sklepě je úžasným zážitkem.
Na ubytování se přesuneme do oblasti Ateni (cca 2 hodiny), kde strávíme noc ve vinařském penzionu.
Po snídani si prohlédneme oblast Ateni. Procházkou se vydáme místní přírodou k vodopádu, projdeme se viničními terasami a také zavítáme do ortodoxního kostela Ateni Sioni ze 7. století.
Oběd v podobě sezonních gruzínských jídel bude doplněn o výborná vína.
Poté se přesuneme do vesničky Igoeti a ochutnáme šumivá vína, která vznikla velkou náhodou. Francouz Bastien a Gruzínka Nino společně založili v podhůří Kavkazu vinařství Ori Marani, v gruzínštině „Dva sklepy“, které vyrábí šumivá vína klasickou šampaňskou metodou. Potkávají se zde tak původní gruzínská metoda přípravy vína v terakotových nádobách kvevri s francouzskou “méthode traditionelle”. A výsledky jsou víc než zdařilé!
Poté se přesuneme do Kutaisi a ubytujeme se přímo v centru města. Den zakončíme večeří.
Po snídani si pojdeme páté nejstarší evropské město, Kutaisi. Projdeme se po promenádě okolo řeky, prohlédneme si nádhernou Kolchidskou fontánu i futuristickou budovu gruzínského parlamentu a zavítáme do katedrály Bagrati (Bagrati byl první král sjednocené Gruzie). Historicky je katedrála považována za symbol sjednocené země. Stavba, bohatě vyzdobená mozaikami, představuje vrcholnou epochu středověké gruzínské architektury.
Oběd si tentokrát uvaříme sami. Během Masterclass si v místní restauraci připravíme typické pokrmy chačapuri, phchali, mčadi či čurčchelu.
Odpoledne si užijeme osobní volno a večeři si vychutnáme v místní restauraci s řízenou degustací vína.
Po snídani si užijeme osobní volno ve městě a na oběd se přesuneme do vesnice Obča, která se chlubí specifickým mikroklimatem ideálním pro pěstování vinné révy.
Navštívíme vinařství, za jehož úspěchem stojí žena. Baia se snaží vystihnout typičnost jednotlivých místních odrůd, vinice obhospodařuje v organickém režimu a první organické suché bílé víno Tsolikouri nalahvovala v roce 2015. Ve vinařství si vychutnáme i závěrečný oběd.
Odpoledne se přesuneme na letiště v Kutaisi a bude následovat let zpět.
K propagaci zájezdu byly se svolením autorů použity fotografie od Brice Garcin, Frederic Ducout, Marijan Mocovnik.
Obědy se v Gruzii servírují později a často přechází v bohaté večeře. Pro Gruzii jsou typické tzv. supry, tedy bohaté hostiny (obědy či večeře) o několika chodech.
S návštěvou uvedených památek, degustací či představení se v programu zájezdu počítá. Pokud není uvedeno jinak, hradí se vstupné až na místě. Vstupenky, které je nutné objednat předem, jsou níže označeny a budete mít možnost si je doplnit do své elektronické cestovní smlouvy.
Zavolejte nám rovnou na číslo
Nebo nám napište dotaz