Cestomilka
Vydejte se za atmosférou vánočního Alsaska! Užijte si tradiční vánoční výzdobu v Colmaru či Štrasburku a navštivte adventní trhy. Ochutnejte alsaský ryzlink i místní sýrové speciality.
Cestomil
Objevte s námi krásy vinařských regionů Alsaska a Burgundska a ochutnejte zcela odlišná vína i kulinářská umění. Čas bude i na památky UNESCO, krásná města, návštěvu sýrárny či muzeum automobilů v Mulhouse.
Cestomilka
Adventní trhy v Basileji patří k těm nejkrásnějším v Evropě a Colmar k nejtypičtějším a nejmalebnějším městům Alsaska. Užijte si začátek Vánoc hned ve dvou evropských státech.
Cestomilka
Vydejte se na cestu po Alsaské vinné stezce. Ochutnejte vyhlášené ryzlinky a tramíny, objevte tradiční alsaskou kuchyni a poznejte jedny z nejkrásnějších vesniček Francie.
Malá města a vesničky uprostřed rozlehlých vinic, hrázděná architektura, příjemná atmosféra úzkých uliček, vydatná kuchyně ovlivněná německým stylem, dodržování dávných tradic a nošení krojů - to vše je Alsasko.
„Není dobré zdraví bez dobré kuchyně a není dobré kuchyně bez dobrého vína.“
Alsasko proslulo produkcí bílých vín. Je to jediný region ve Francii, kde se na etiketě vína uvádí odrůda. Alsaská vína byla vždy v rámci Francie opomíjena, přestože dnes již dosahují velmi dobré kvality. Dnes má Alsasko svoji apelaci (AOC) a může oficiálně vyrábět víno ze sedmi schválených odrůd, např. Sylvánské zelené, Burgundské šedé a bílé, Ryzlink rýnský. Během cesty Alsaskem navštívíte místního vinaře a necháte se provést taji alsaských vín. Součástí bude i degustace několika vzorků.
Naše doporučení: Láhev bílého alsaského vína je ideálním dárkem z dovolené.
Mezi nejznámější sýry vyráběné v Alsasku patří sýr Munster. Jeho typickým znakem je béžovovo-oranžová barva kůrky. Existuje několik hypotéz o tom, kdy se začal sýr vyrábět. Někteří tvrdí, že recept na něj zde zanechal irský mnich, když procházel krajem ve 4. století. Jiný zdroj říká, že tradici výroby sýru přinesly do oblasti církevní řády za vlády franckého krále Karla Velikého v 9. století.
Sýr Munster je vyráběn z kravského mléka. Správně musí zrát minimálně 14 dní v případě menší velikosti, 21 dní je minimální doba zrání pro větší kolo sýra. Jak poznáte, že je sýr Munster správně zralý? Měl by se táhnout za nožem a aromaticky vonět. Během návštěvy výrobny tohoto výborného sýru poodhalíte celý proces jeho vzniku a samozřejmě ochutnáte.
Alsaská kuchyně v sobě elegantně kombinuje prvky německé s francouzskými. Kysané zelí, klobásky a sladkovodní ryby jsou pochutiny typické pro německou kuchyni. V Alsasku Vám je ovšem naservírují
ve francouzském stylu. Mezi nejoblíbenější pokrmy se řadí choucroute – kysané zelí s klobásami a dalšími uzeninami. Přestože jste ve Francii, v Alsasku k choucroutu dostanete místo vína zdejší lahodné pivo. Máte-li chuť na něco lehčího, objednejte si pstruha na modro nebo dušené sladkovodní ryby v ryzlinku (matelote). Dezerty a sladkosti jsou také inspirovány německou kuchyní. Alsasané mají rádi bábovku či perník. Ovocné koláče pak nejčastěji plní mirabelkami a třešněmi.
Poznejte kouzelné vesničky Riquewihr a Ribeauvillé s tradiční hrázděnou architekturou skryté v srdci francouzského Alsaska a poznejte pravou tvář úžasného kraje vína, čápů a rozinkové bábovky!
Vstupte do pohádkového světa, kde se minulost mísí s přítomností, a kde každý kámen vypráví svůj vlastní příběh – vstupte do malebného města Colmar.
Alsasko v sobě spojuje to lepší z Francie i z Německa. Jsou zde typické hrázděné domy, místní lidé mluví francouzsky i německy, vinná réva má ideální podmínky pro svůj růst…
Prozkoumejte jedinečné církevní soubory staveb zvané farní dvorce. Seznámíte se s nimi pouze v západní Bretani. Cesta určitě stojí za to, protože Vám pomůže pochopit charakter samotných Bretonců a jejich…