Poznávací zájezdy do Alsaska

Hrázděná architektura měst, mohutné hrady, malebné vinohrady a vřelí lidé tvoří jedinečnou tvář Alsaska. Navštivte s námi vinné sklípky podél Alsaské vinné stezky a ochutnejte fantastickou kuchyni
na pomezí Francie a Německa.

Alsasko a Lotrinsko 3

Alsasko - vánoční Colmar

Cestomilka

Věrka

Za vínem a adventními trhy do Alsaska

1.12. - 5.12.2021 5 dní
od 18 601 Kč
cena za osobu
Alsasko

Cestomilka

Věrka

Za vínem do Alsaska a Burgundska

27.4. - 1.5.2022 5 dní
od 20 901 Kč
cena za osobu

Cestomilka

Ivana

Za vínem do Alsaska

27.4. - 1.5.2022 5 dní
od 19 901 Kč
cena za osobu

Alsasko

Malá města a vesničky uprostřed rozlehlých vinic, malebná hrázděná architektura, příjemná atmosféra úzkých uliček, všudypřítomní čápi představující symbol regionu, vydatná kuchyně ovlivněná německým stylem, dodržování dávných tradic a nošení krojů - to vše je Alsasko.

Kdy do Alsaska

Červenec

Toto období patří mezi nejteplejší měsíce. Ideální čas pro cyklisty, kteří se mohou projet po Cestě vína nebo využít četné cyklotrasy.

Září

To jsou ideální měsíce pro znalce bílého vína
a k návštěvě řady vinobraní konajících se po celém regionu.

Alsasko - vánoční Colmar

Prosinec

Milovníci vánoční atmosféry si v Alsasku přijdou na své v období adventu. Města i vesnice jsou nádherně vánočně vyzdobená a v mnohých z nich se konají tradiční trhy.

Zažijte Alsasko autenticky...

Degustace alsaských bílých vín

Alsasko proslulo produkcí bílých vín. Je to jediný region ve Francii, kde se na etiketě vína uvádí odrůda. Alsaská vína byla vždy v rámci Francie opomíjena, přestože dnes již dosahují velmi dobré kvality. Pro Francouze bylo vždy složité vyslovit německé názvy odrůd jako například Gewurztraminer, tedy Tramín kořenný. Dnes má Alsasko svoji apelaci (AOC) a může oficiálně vyrábět víno ze 7 schválených odrůd, např. Sylvánské zelené, Burgundské šedé a bílé, Ryzlink rýnský. Během naší cesty Alsaskem navštívíme místního vinaře a necháme se provést taji alsaských vín. Součástí bude i degustace několika vzorků.

Naše doporučení: Láhev bílého alsaského vína je ideálním dárkem z dovolené.

Návštěva výrobny sýru Munster a ochutnávka

Mezi nejznámější sýry vyráběné v Alsasku patří sýr Munster. Jeho typickým znakem je béžovovo-oranžová barva kůrky. Existuje několik hypotéz o tom, kdy se začal sýr vyrábět. Někteří tvrdí, že recept na něj zde zanechal irský mnich, když procházel krajem ve 4. století. Jiný zdroj říká, že tradici výroby sýru přinesly do oblasti církevní řády za vlády franckého krále Karla Velikého v 9. století.

Sýr Munster je vyráběn z kravského mléka. Správně musí zrát minimálně 14 dní v případě menší velikosti, 21 dní je minimální doba zrání pro větší kolo sýra. Jak poznáme, že je sýr Munster správně zralý? Měl by se táhnout za nožem a aromaticky vonět. Během návštěvy výrobny tohoto výborného sýru poodhalíme celý proces jeho vzniku a jej samozřejmě ochutnáme.

Alsaská kuchyně

Alsaská kuchyně v sobě elegantně kombinuje prvky německé s francouzskými. Kysané zelí, klobásky
a sladkovodní ryby jsou pochutiny typické pro německou kuchyni. V Alsasku Vám je ovšem naservírují
ve francouzském stylu. Mezi nejoblíbenější pokrmy se řadí choucroute – kysané zelí s klobásami a dalšími uzeninami. Přestože jste ve Francii, v Alsasku k choucroutu dostanete místo vína zdejší lahodné pivo. Máte-li chuť na něco lehčího, objednejte si pstruha na modro nebo dušené sladkovodní ryby v ryzlinku (matelote). Dezerty a sladkosti jsou také inspirovány německou kuchyní. Alsasané mají rádi bábovku či perník. Ovocné koláče pak nejčastěji plní mirabelkami a třešněmi.

Všechny tyto pokrmy ochutnáme při pauze na oběd nebo si je užijeme při večerním posezení v některé
z místních restaurací.

Přečtěte si o Alsasku v našem blogu

Alsasko

Alsaská vinná stezka na kole i pěšky

Alsasko v sobě spojuje to lepší z Francie i z Německa. Jsou zde typické hrázděné domy, místní lidé mluví francouzsky i německy, vinná réva má ideální podmínky pro svůj růst…

Traditional Alsatian half-timbered houses in old town of Colmar, decorated and illuminated at christmas time, Alsace, France

Kam se vydat za nejkrásnějšími vánočními trhy?

Čas adventu se rychle blíží a k této krásné předvánoční době patří samozřejmě adventní trhy. V předvánočním ruchu a shonu bychom si měli najít chvíli volna a naladit se na…

Černé zlato alias lanýži

Každoročně se na podzim začínají milovníci lanýžů těšit na své první úlovky. Rovněž gurmáni a gurmeti netrpělivě očekávají, až se na jídelních lístcích začnou objevovat delikatesy jako omeleta s lanýži…

Kam v Paříži za typickou francouzskou kuchyní?

Při pobytu v Paříži touží asi každý ochutnat místní kuchyni a navštívit typickou francouzskou restauraci. Víte ovšem kam zamířit, jakou cenu očekávat a co si z jídelního lístku vybrat? Připravili…

Co o nás řekli naši klienti?

Za vínem do Alsaska
s Cestomilkou Věrkou

„Dobrý den, chtěl bych vám touto cestou ještě jednou poděkovat za to, že cestování se dá dělat i jinak než s klasickou cestovní kanceláří či individuálně. Věřím tomu, že každý kdo to zkusí cestovat s Cestomily, nebude chtít cestovat jinak. Doufám, že brzy dokončíme náš rozhovor o naší budoucí zahraniční cestě, opět s vaší kanceláří. Ještě jednou díky. Vrcholně spokojení“

Jandákovi

Praha

Za vínem do Alsaska a Burgundska
s Cestomilkou Ivanou

„Putování po dvou vinařských regionech Francie pro nás bylo velmi příjemné. Super servis průvodce, pěkné hotýlky a možná mohlo být o něco lepší auto, ale to byl jen malý šmouh na jinak dokonalém zájezdu za vínem. Těšíme se příští rok.“

Petr Ondruch

Klatovy

Za vínem do Alsaska
s Cestomilkou Věrkou

Milé Cestomilky, srdečně zdravím z Chrudimi. Konečně se dostávám k tomu abych poděkovala za skvělý zájezd do Alsaska. Program byl perfektní, stejně jako naše průvodkyně Věra. Už jsme toho hodně procestovali, ale tentokrát jsme si výlet opravdu užili bez toho, že bychom museli něco řešit, objednávat, atd. Vyšlo nám i počasí a díky tomu jsme viděli stále ještě rozkvetlé ulice a právě sklizené vinice.

Libuše Strouhalová

Chrudim

Za vínem do Alsaska a Burgundska
s Cestomilem Patrikem M.

„Dobrý den, zájezd se nám velice líbil. Bylo to náročné, ale krásné. Minulý rok jsme s vámi byli s tchánem v Toskánsku, letos ve Francii a rádi se někam za vínem podíváme i příští rok. Pokusím se vyjádřit v bodech, co se mi líbilo. Skvělá organizace, příjemný průvodce – myslím, že velká výhoda byla, že byl rodilý mluvčí. Patrik byl velmi milý a ochotný, myslím, že nám ve všem vyhověl i nad rámec služeb garantovaných před zájezdem, např. nás zavezl večer do města, doporučil dobré restaurace, pomohl při zdravotních obtížích sehnat lékárnu, atd.

Tomáš Šuhaj

Praha