Cestomil
Vydejte se na cestu neposkvrněnou přírodou Albánie za antickými stavbami, vyhlášenou gastronomií i krásnými písečnými plážemi. Navštivte památky UNESCO v Butrintu, Beratu či Gjirokastře
Albánie je neobjevený ráj Středomoří. Svým návštěvníkům nabízí krásné pláže, divoké hory, bohatou historii a milé lidi. Na své si tak přijdou jak turisté hledající dobrodružství, tak lidé toužící po komfortu a pohodlí u moře.
Květnové počasí v Albánii je velmi příjemné. Zima skončila a velká horka ještě nepřišla. Je to tedy skvělá doba na poznávání jak albánské přírody, tak historických památek.
Za starověkými památkami se vydejte do Apollonie. Toto antické město bylo založeno již v 6. století př. n. l. řeckými osadníky. Dnes jde o největší archeologické naleziště v Albánii se silnými ilyrskými prvky, které vás uchvátí zachovalou agorou, antickým divadlem, knihovnou, Odeonem a chrámem bohyně Diany.
Město tisíce oken, jak se Beratu přezdívá, určitě nesmíte při své návštěvě Albánie vynechat. Město je staré skoro 2500 let a zaujme svou typickou balkánskou architekturou, krásnými výhledy i množstvím kostelů. Jeho krása vynikne zejména z promenády, kde se rádi setkávají místní. Určitě stojí za to vyjít až k pevnosti nad městem, kde se vám naskytnou úchvatné výhledy do okolí.
Albánská kuchyně si zakládá na čerstvosti surovin. Hodně se tedy konzumuje zelenina v podobně salátů, sezónní ovoce, ryby a mořské plody. Jako jinde na Balkáně si Albánci oblíbili také grilované maso.
Tradičním albánským jídlem je tavë kosi. Jedná se o jehněčí nebo skopové maso zapečené s rýží a jogurtovou omáčkou. Mezi další typická jídla patří polévka pacë koke, smažené masové kuličky qofte či plněné pečivo byrek. Milovníci sladkého musí vyzkoušet cukrovinku lokum. Za ochutnání stojí i lehce alkoholický nápoj boza z kvašené pšenice či kukuřice.