+420 774 449 306    (Volejte Po-Pá 8-17 hod. )

Za vínem a gastronomií do Burgundska

(letecky z Prahy) 

 

Objevte kraj gurmánů a vyhlášených vinařství z oblasti Côte d´Or, ochutnejte slavné šneky po burgundsku, seznamte se s rodištěm slavné dijonské hořčice a výtečných sýrů, překrásnou přírodou i nádhernými stavbami UNESCO.

 

Za vínem do Burgundska a Alsaska

PRO MILOVNÍKY VÍN | 3* HOTEL

Pojeďte s námi objevit kouzelný vinařský region Alsaska a sousední Burgundsko, bohatý a kulturní region známý svými víny a vyhlášenou gastronomií. Čas bude i na památky UNESCO a krásná města.

Burgundsko - krajem vína a dobrého jídla

PRO MILOVNÍKY VÍN | 3* HOTEL

Poznejte kraj gurmánů a skvělého vína. Vydejte se do města Dijon, za dávnou slávou opatství Cluny, na ochutnávku vín do oblasti Côte d´Or a na degustační večeři. 

 

Burgundsko, Francie

Nádherné přírodní scenérie, malebné vesničky i impozantní stavby, gurmánské delikatesy, lahodná dijonská hořčice, prvotřídní víno. Kraj přezdívaný srdce Francie oplývá blahobytem a disponuje mnoha lákadly k návštěvě. Na svazích Burgundska dozrávají hrozny, z nichž se vyrábí jedny z nejlepších francouzských vín, speciality místní kuchyně posouvají burgundské restaurace až k michelinským hvězdám a malebná města nabízí příjemné procházky klidnými ulicemi lemovanými kavárnami a vinárnami. Tiché kláštery a kouzelné zámky obklopené rozlehlými vinicemi pohlcují duši návštěvníka svojí jedinečnou atmosférou.

 


velká mapa

 

Kdy do Burgundska

  • ČERVENEC A SRPEN – Máte-li rádi příjemné teploty kolem 25°C, vydejte se do Burgundska o prázdninách. Je to ideální doba na poznávání malebných vinařských vesniček, kde Vás na každém rohu zvou cedule k degustaci. Cyklisti mohou využít mnoha kilometrů značených stezek a milovníkům lodí doporučujeme některé z burgundských vodních cest a kanálů.
  • ŘÍJEN A LISTOPAD – Jste-li milovníky dobrého jídla a pití, pak se do Burgundska vydejte v říjnu nebo v listopadu. V Dijonu se vždy na podzim koná tradiční festival jídla a vína a  v Beaune aukce vína.

 

 

 

„Art et le plaisir de vivre“ - "Radost a umění žít".

 

 

Zažijte Burgundsko

Výrobna sýrů tzv. fromagerie a degustace

Jako každý z francouzských regionů tak i Burgundsko vyrábí své specifické druhy sýrů. Na burgundském sýrovém nebi září nejvýše sýr Epoisses vyráběný z kravského nepasterizovaného mléka. Je snadno rozpoznatelný podle své typické barvy. Během zrání se sýr potírá burgundským alkoholickým nápojem Marc a díky tomu získává specifickou oranžovou barvu.“

 

Přesně těmito slovy zahájí svou prezentaci majitel malé fromagerie (výrobny sýrů). Během naší návštěvy nás seznámí s několika typickými sýry, doporučí nám k nim nejlepší víno a nabídne degustaci jednotlivých druhů. Jeho práce jej velice baví a tak ještě před naším odjezdem přidá pár kousků sýra a pár zajímavých rad. „Některé názvy nám celkem okatě radí jaké víno k danému sýru naservírovat. Např. l`Ami du Chambertin neboli přítel Chambertinu se skvěle snoubí s víny z okolí vesnice Gevrey-Chambertin, Plaisir du Chablis (tzv. radost z Chablis) naopak skvěle chutná s bílými víny ze severních oblastí regionu z okolí vesnice Chablis.“ S prázdnou odtud určitě odjíždět nebudeme.

 

 

Degustace vína v zámeckých sklepích

Burgundské víno patří mezi celosvětově známé pojmy. Během návštěvy zámeckých sklepů nahlédneme do procesu zpracování vín, dozvíme se o specifikách jednotlivých odrůd a samozřejmě nás čeká ochutnávka těch nejlepších vzorků. Předtím, než se dostaneme do sklepení, si prohlédneme zámek, projdeme se krásně osázenými zahradami, navštívíme malé muzeum věnované vinohradnické činnosti a poté již sestoupíme do sklípku a necháme se provést víny místní produkce.

 

Burgundská vína

Burgundsko ve světě proslulo svými červenými víny. Ovšem návštěvník se v tomto regionu setká i s mnoha víny bílými. K oblíbeným patří víno Chablis, bílé víno z okolí města Beaune nebo Chalons. Každý znalec vína jistě už někdy slyšel jména jako Pouilly Fuissé či Puligny-Montrachet.

Burgundsko se pyšní vinicí Romanée Conti, která produkuje nejdražší víno na světě. Ovšem i běžný konzument si vybere z místní bohaté nabídky červených vín dostupnějších cen. Mladé víno z oblasti Beaujolais se každoročně tradičně popíjí od třetího čtvrtku v listopadu.

Z Burgundska také pochází jeden z nejoblíbenějších francouzských aperitivů kir, který se připravuje z místního proslulého rybízového likéru a bílého vína Aligoté. Pokud byste potřebovali aperitiv o něco slavnostnějšího rázu, nahraďte bílé víno šampaňským a pochutnejte si na královském kiru.

 

 

Burgundská kuchyně 

Kvalitní suroviny místní provenience, časté používání vína při vaření a dijonská hořčice. To jsou hlavní pilíře burgundské kuchyně. Vše musí být čerstvé a té nejlepší kvality. Nelze se tedy divit, že mnoho restaurací v regionu získalo nejvyšší ocenění na poli gastronomie a to tzv. michelinovskou hvězdu (v některých případech nejenom jednu). My se za ochutnávkou některé z místních specialit vydáme do některé z restaurací v Dijonu. Na jídelním lístku najdeme delikatesy jako hovězí po burgundsku, kohout na víně, králík na hořčici. Neměli bychom zapomenout zmínit žabí stehýnka nebo šneky po burgundsku. Doporučujeme si objednat rovněž typický aperitiv kir, míchaný nápoj pocházející z Burgundska. Poprvé se objevil právě v Dijonu a na jeho přípravu byl použit rybízový likér a bílé víno Aligoté.

 

 

Dijon

Obrázek
Poznámka
Hlavní město regionu tvoří vstupní bránu do oblasti nejslavnějších vinic Burgundska. Dijon kdysi sloužil vévodům burgundským jako jejich hlavní sídlo. V době největší slávy burgundského vévodství, tedy během 14. a 15. století, si jeho panovníci zbudovali velkolepé sídlo Palais des Ducs. Dnes je Dijon se svými 150 000 obyvateli největším městem regionu a taktéž hlavním správním střediskem. Mnozí jej také považují za hlavní město hořčice.

 

Hospic v Beaune

Obrázek
Poznámka
Nejskvostnější středověký špitál ve Francii, francouzsky nazývaný Hôtel-Dieu, se nachází v centru města Beaune. Návštěvníci jej vždy spolehlivě identifikují podle střechy z barevných glazovaných střešních tašek. Dnes se v objektu nachází muzeum mapující jeho historii. Jednou ročně se ovšem bývalá nemocnice stane středobodem milovníků vína. Z celé Francie se sjedou vinaři na aukci, kde se draží produkce z vinic špitálu. Výnos z dražby poté slouží na chod nemocničních zařízení v okolí.

 

Opatství Cluny

Obrázek
Poznámka
Název vesnice znají asi téměř všichni. Většinou si představí jeden z nejmocnějších klášterů, který kdy existoval. Dnes je Cluny především malá poklidná obec, která ukrývá ve svém středu zbytky kláštera benediktinského řádu. Benediktini odtud v 10. století začali šířit křesťanství po celé Evropě a postavili ve svém klášteře největší svatostánek na světě. Benediktinský kostel v Cluny byl překonán až dostavěním baziliky Svatého Petra v Římě v 17. století.