+420 774 449 306    (Volejte Po-Pá 8-17 hod. )

Poznávací zájezdy do Alsaska

(letecky z Prahy)

 

Hrázděná architektura měst, mohutné hrady a vřelí lidé tvoří jedinečnou tvář Alsaska. Navštivte s námi vinné sklípky podél

Alsaské vinné stezky a ochutnejte fantastickou kuchyni na pomezí Francie a Německa.

 

 

 

Za vínem a trhy do adventního Alsaska

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Vydejte se za atmosférou vánočního Alsaska! Užijte si tradiční vánoční výzdobu v Colmaru a Štrasburku a navštivte adventní trhy. Ochutnejte alsaský ryzlink i místní sýrové speciality.

Alsaská vinná stezka s průvodcem

PRO MILOVNÍKY VÍNA | 3* HOTEL

Poznejte klenoty vinařského regionu Alsaska, ryzlinky a pinoty, ochutnejte tradiční alsaskou kuchyni a vydejte se do nejkrásnějších vesniček Francie ležících na Alsaké vinné stezce.

Za vínem do Alsaska a Burgundska

PRO MILOVNÍKY VÍN | 3* HOTEL

Pojeďte s námi objevit kouzelný vinařský region Alsaska a sousední Burgundsko, bohatý a kulturní region známý svými víny a vyhlášenou gastronomií. Čas bude i na památky UNESCO a krásná města.

ALSASKO

Malá města a vesničky uprostřed rozlehlých vinic, malebná hrázděná architektura, příjemná atmosféra úzkých uliček, všudypřítomní čápi představující symbol regionu, vydatná kuchyně ovlivněná německým stylem, dodržování dávných tradic a nošení krojů - to vše je Alsasko. Ochutnejte zdejší specialitu choucroute, připijte si místním vínem a obdivujte záplavu květin v zahradách a oknech domů. V zimním období si pak vychutnejte neopakovatelnou vánoční atmosféru.

 


velká mapa

 

Kdy do Alsaska

  • ČERVENEC A SRPEN – patří mezi nejteplejší měsíce. Ideální čas pro cyklisty, kteří se mohou projet po Cestě vína nebo využít četné cyklotrasy.

 

  • ZÁŘÍ A ŘÍJEN – jsou ideální měsíce pro znalce bílého vína a k návštěvě řady vinobraní konajících se po celém regionu. 

 

  • PROSINEC  milovníci vánoční atmosféry si v Alsasku přijdou na své v období adventu. Města i vesnice jsou nádherně vánočně vyzdobená a v mnohých z nich se konají tradiční trhy.

 

 

 

Zažijte Alsasko autenticky ...

Degustace alsaských bílých vín

Alsasko je proslulé produkcí bílých vín. Je to jediný region ve Francii, kde se na etiketě vína uvádí odrůda. Alsaská vína byla vždy v rámci Francie opomíjena, přestože dnes již dosahují velmi dobré kvality. Pro Francouze bylo vždy složité vyslovit německé názvy odrůd jako například Gewurztraminer, tedy Tramín kořenný. Dnes má Alsasko svoji apelaci (AOC) a může oficiálně vyrábět víno ze 7 schválených odrůd, např. Sylvánské zelené, Burgundské šedé a bílé, Ryzlink rýnský. Během naší cesty Alsaskem navštívíme místního vinaře a necháme se provést taji alsaských vín. Součástí bude i degustace několika vzorků.

 

Naše doporučení:  Láhev bílého alsaského vína je ideálním dárkem z dovolené.

 

 

Návštěva výrobny sýru Munster a ochutnávka

Mezi nejznámější sýry vyráběné v Alsasku patří sýr Munster. Jeho typickým znakem je béžovovo-oranžová barva kůrky. Existuje několik hypotéz o tom, kdy se začal sýr vyrábět. Někteří tvrdí, že recept na něj zde zanechal irský mnich, když procházel krajem ve 4. století. Jiný zdroj říká, že tradici výroby sýru přinesly do oblasti církevní řády v době christianizace za vlády frantského krále Karla Velikého v 9. století.  

 

Sýr Munster je vyráběn z kravského mléka a produkuje se ve dvou velikostech. Správně musí zrát minimálně 14 dní v případě menší velikosti, 21 dní je minimální doba zrání pro větší kolo sýra.  Jak poznáme, že je sýr Munster správně zralý? Měl by se táhnout za nožem a aromaticky vonět. 

 

Během návštěvy výrobny tohoto výborného sýru poodhalíme celý proces jeho vzniku a samozřejmě ochutnáme. Místní si sýr nejraději dopřávají jednoduše na chlebu s trochou kmínu. Může se také servírovat s bramborami vařenými ve slupce nebo se připravuje na způsob raclettu.

 

 

Alsaská kuchyně

Alsaská kuchyně v sobě elegantně kombinuje prvky německé s francouzskými. Kysané zelí, klobásky a sladkovodní ryby jsou pochutiny typické pro německou kuchyni. V Alsasku Vám je ovšem naservírují ve francouzském stylu. Mezi nejoblíbenější pokrmy se řadí choucroute – kysané zelí s klobásami a dalšími uzeninami. Přestože jste ve Francii, v Alsasku k choucroutu dostanete místo vína místní lahodné pivo. Máte-li chuť na něco lehčího, objednejte si pstruha na modro nebo dušené sladkovodní ryby v ryzlinku (matelote). Dezerty a sladkosti jsou také inspirovány německou kuchyní. Alsasané mají rádi bábovku či perník. Pečou-li ovocné koláče, nejčastěji je naplní mirabelkami a třešněmi.

 

Všechny tyto pokrmy ochutnáme při pauze na oběd nebo si je užijeme při večerním posezení v některé z místních restaurací.

 

A co si vlastně v Alsasku objednat k jídlu?

  • Alsaský salát - salát, šunka, štrasburská klobáska, malá rajčátka, ementál a vajíčka na tvrdo s vařeným bramborem jsou základními ingrediencemi salátu
  • Cibulový koláč - křehké těsto plněné dušenou cibulí
  • Choucroute - kyselé zelí nakládané s jalovcem připravované s husím nebo vepřovým sádlem a podávané s uzeným masem, šunkou či klobáskami
  • Baeckeoffe - vepřové, skopové a hovězí maso marinované ve víně a pečené několik hodin v zapékací míse společně s bramborami
  • Matelote - dušené sladkovodní ryby v ryzlinku
  • Tarte au fromage blanc - křehké těsto pokryté tvarohovým krémem ochuceným citrónem

 

 

Alsaské město Colmar

Obrázek
Poznámka
Colmar bývá často označován jako nejalsasštější z alsaských měst. Město se nachází na alsaské vinné stezce a je hrdě označováno jako hlavní město alsaských vín. Stará část působí na návštěvníky uceleným dojmem. Ulice lemované zachovanými hrázděnými domy vytváří příjemnou atmosféru k procházkám.

 

 

Muzeum automobilů

Obrázek
Poznámka
Město Mulhouse leží na jihu Alsaska a v minulosti patřilo Švýcarsku. Mnoho historických památek se zde ovšem nedochovalo, neboť za druhé světové války bylo město zničeno. Dnes je Mulhouse spíše centrem průmyslu a zajímavých muzeí. Mezi světoznámá muzea patří zejména muzeum automobilů.

 

Vesnice Riquewihr

Obrázek
Poznámka
Riquewihr je malá malebná vesnice obklopená vinicemi. Mnohými je považována za nejkrásnější obec na takzvané Route du Vin - tedy Cestě vína. V Riquewihru se jakoby zastavil čas. Při procházce mezi zachovanými domy a hradbami z 16. století se tak i Vy přiblížíte minulosti.