Cestomil
Pro milovníky vojenské historie. Vydejte se s námi po stopách vylodění, připomeňte si události Dne D, navštivte největší americký vojenský hřbitov a řadu interaktivních vojenských muzeí.
Cestomil
Poznejte kout Francie, který se stal předlohou Monetových obrazů. Navštivte rozkvetlé zahrady v Giverny, opatství Mont Saint-Michel, vydejte se po stopách vylodění, užijte si pohledy na křídově bílé útesy v Étretat a ochutnejte pravý kvašený nápoj cidre či calvados.
Severně položený kout Francie se pyšní řadou nádherných míst a je zatím stále skryt zrakům turistů. Mírně zvlněná krajina posetá malebnými městy s hrázděnou architekturou, jabloňové sady, starobylé vesničky, venkovská sídla a zámky s rozkvetlými zahradami přímo zvou k prozkoumání. Ne nadarmo si zdejší krajinu zvolil Claude Monet za náměty pro své obrazy. Zavítejte na normandské pláže připomínající den D, do historického centra Rouenu a ke slavnému opatství Mont Saint-Michel.
„Je to tu krásné, příteli, každý den objevuji stále krásnější věci. Omamuje mě to a chci to všechno namalovat ...“
Teploty stoupají pomalu nahoru, dny se prodlužují. V tomto měsíci si nenechte ujít výročí Dne D, které připadá na 6. červen. V tuto dobu se v Normandii konají vojenské přehlídky, průvody a ohňostroje.
Malým rájem na zemi jsou zahrady, které navrhl a vlastnoručně vysázel impresionistický malíř Claude Monet u svého domu. Dům i s rozlehlým pozemkem si zakoupil v malé vesničce Giverny a jeho cílem bylo jediné - najít klidné místo pro život se svou rodinou a inspiraci pro malování obrazů. Zahradu rozdělil na dvě části. V jedné se inspiroval duchem japonských zahrad, druhou zahalil do květinového hávu. V japonské části tvoří dominantní prvek voda. Nachází se zde malý potok a proslulé jezírko s lekníny. Druhá část zahrady je ryze květinová. Skládá se z několika desítek záhonů plných rozličných květin.
Normandská kuchyně se pyšní používáním těch nejkvalitnějších surovin. Mezi oblíbené druhy masa patří jehněčí jemně slané chuti, která vzniká pasením ovcí na přímořských loukách. Na talíři se často objevuje nejen králík nebo kachna, ale místo v normandském jídelníčku si našly i vnitřnosti. Dršťky na caenský způsob představují jednu z oblíbených delikates. Region nabízí rovněž nepřeberné množství mořských plodů a ryb. Bohatá úroda jabloňových sadů dala vzniknout dvěma známým nápojům, cidru a calvadosu. Jablka jsou také součástí řady dezertů, např. jablečné omelety a věhlasného koláče Tatin. Před dezertem se ve Francii již tradičně podává sýr. V Normandii nesmí na stole chybět místní hvězda mezi sýry, Camembert, labužníci si mohou dopřát rovněž sýr Livarot.
Cidre je kvašený jablečný nápoj s různými stupni alkoholu. Patří k oblíbeným nápojům nejenom ve Francii a Anglii, ale také v Portugalsku či Španělsku. Je to průzračná tekutina zlaté barvy, která jemně perlí. Při přičichnutí i po ochutnání jsou cítit čerstvá jablka. Pokud se cidre vychladí, je nesmírně osvěžující. Mošt se získá rozdrcením jablek a jejich vylisováním. Posléze se šťáva nechá kvasit při vhodných teplotách ve vinných sudech, tancích nebo při domácí výrobě v demižonech. Po minimálně tříměsíčním kvašení se mošt stočí do lahví a nechá se dokvasit, což zaručuje zachování perlivosti nápoje. Podobný nápoj lze vyrobit i z hrušek pod názvem poiré.
Normandie. Po vyslovení tohoto slova se někomu vybaví kousek francouzského pobřeží při Atlantiku, který se pyšní svou surovou krásou. Většina z nás si však Normandii spojuje s jednou z největších…
Normandie nepatří rozhodně k nejnavštěvovanějším turistickým cílům ve Francii. Řekneme-li Normandie, většinou se nám vybaví spojenecké vylodění v tzv. den D. Někteří si také představí úchvatné a okouzlující opatství Mont…
Hora svatého Michala je mystické místo, oplývající velmi zvláštní atmosférou. Právě díky své tajuplné atmosféře se stal ostrov Mont-Saint-Michel druhým nejnavštěvovanějším místem ve Francii.
Prozkoumejte jedinečné církevní soubory staveb zvané farní dvorce. Seznámíte se s nimi pouze v západní Bretani. Cesta určitě stojí za to, protože Vám pomůže pochopit charakter samotných Bretonců a jejich…