Cestomilka
Užijte si předvánoční kouzlo maďarské perly na řece Dunaji. Uvidíte velkolepé paláce i ulice ve svátečním hávu, ohřejete se ve vyhlášených termálních lázních a ochutnáte tradiční maďarské speciality.
Cestomilka
Vychutnejte si to nejlepší, co Maďarsko nabízí. Užijte si relax v léčivých pramenech, nasajte atmosféru historických měst, navštivte místní vinné sklepy a ochutnejte skvělá maďarská vína.
Cestomilka
Užijte si jízdu lanovkou na Budínský hrad, plavbu lodí po Dunaji, nákupy v historické tržnici, Széchenyiho termální lázně a hlavně vyhlášený maďarský guláš.
Maďarsko, perla střední Evropy, láká na bohatou kulturu, historická místa, léčivé termální lázně a v neposlední řadě na vyhlášenou kuchyni s vůní papriky a světově proslulá vína. Návštěvníky potěší také přírodními krásami jako je známé jezero Balaton, krásné jeskyně Aggteleckého krasu či unikátní národní park Hortobágy.
Příjemné jarní teploty a rozkvetlé promenády lákají turisty na návštěvu Maďarska, zejména Budapešti. V květnu se zde navíc koná řada vinařských a gurmánských festivalů.
Cesta do Maďarska se neobejde bez návštěvy vyhlášených lázní. Nabízí se více než 1 000 léčivých a termálních pramenů. Ať už si zajdete do termálů v Budapešti, například Széchenyi či Gellért, nebo do rezortu Egerszalók připomínajícím turecké Pamukkale, zažijete jedinečný relax a příjemnou atmosféru. My doporučujeme zajet si také k jezeru Hévíz, jehož průměrná roční teplota je 25° a je největším aktivním termálním jezerem v Evropě.
Maďarská kuchyně je u nás dobře známá, přesto ji na svých cestách musíte určitě ochutnat. Základní potravinou je netradičně chleba - je zde tak oblíbený, že se říká, že by Maďaři mohli jíst "chleba s chlebem". Dále se konzumuje maso, zejména vepřové a hovězí. U Balatonu Vám nabídnou populární ryby. Nejčastějším kořením pro maďarskou kuchyni je paprika. Ta se přidává i do nejznámějšího pokrmu - Gulyás - guláše. V Maďarsku však pod tímto názvem dostanete spíše vydatnou polévku. Našemu guláši se více podobá pörkölt. Dalším národním jídlem je kolosvárské plněné zelí. Jde o zelný list plněný masem či vejcem. Jako dezert určitě doporučujeme vyzkoušet vrstvený dort dobos-torta.
Národní park Aggtelek se nachází na severu Maďarska a jeho rozloha činí skoro 200 kilometrů čtverečních. Valná část je rovněž zapsána na seznamu UNESCO. Nachází se zde mimo jiné soustava jeskynních chodeb, přičemž tou nejdelší, téměř 25 km dlouhou, je jeskyně Baradla. Minerální voda v ní vytvořila krásnou podívanou v podobě obrovských stalaktitů a stalagmitů různých tvarů i barev. Vykopávky také ukázaly osídlení jeskyně člověkem starší více než 7 000 lety. Nedávno byly návštěvníkům zpřístupněny další tři jeskyně: Imre Vass, Béke a jeskyně Rákóczi.
Ponořte se do světa francouzské kuchyně, kde se snoubí bohaté dědictví, nespočetné chutě a vůně. Objevte nejen jedinečné pokrmy a výtečná vína, ale také autentickou atmosféru a radost z jídla.…
Prozkoumejte bohatství albánské kuchyně, kde se mísí vlivy středomořské, italské a turecké gastronomie. Od chutných pečených mas, přes svěží mořské plody až po sladkou baklavu. Albánská kuchyně nabízí rozmanitost chutí…
Vstupte do pohádkového světa, kde se minulost mísí s přítomností, a kde každý kámen vypráví svůj vlastní příběh – vstupte do malebného města Colmar.
Skanzen Zaanse Schans je cestou do života holandského venkova v minulých staletích. Objevte tradice a řemesla, která stále rezonují v tomto malebném koutu Nizozemí. Nyní virtuálně, brzy určitě osobně na…