+420 774 449 306    (Volejte Po-Pá 8-17 hod. )

Poznávací zájezdy do Provence

Za vínem do Provence a Côtes du Rhône

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Oblast Provence a Côtes du Rhône láká nejen svou přírodou, kamennými vesničkami a slavnými umělci. Navštivte s námi místní vinařství, ochutnejte jedinečné víno i středomořskou kuchyni.

Provence, po stopách Dobrého ročníku

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Vydejte se po stopách filmu Dobrý ročník do Provence. Navštivte vinařství Château la Canorgue, městečko Gordes a pohoří Luberon, ochutnejte provensálskou kuchyni i místní vína.

To nejkrásnější z Provence, letecky

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Objevte ta nejkrásnější místa regionu Provence. Sluncem zalitá levandulová pole, skalní městečka, starobylé kláštery a vybraná francouzská kuchyně omámí všechny Vaše smysly.

Levandulová Provence letecky z Prahy

S PRŮVODCEM | 2/3* HOTEL

Vydejte se s námi za krásami Provence. Objevte kouzlo papežského Avignonu, přivoňte k levandulovým polím, navštivte ornitologický park a ochutnejte provensálskou kuchyni.

Provence a kaňon du Verdon, letecky

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Objevte největší přírodní krásy regionu Provence. Vydejte se do hlubin kaňonu du Verdon, ke slavným vinicím Châteauneuf-du-Pape i do provensálského Colorada. 

Za krásou Horní Provence, letecky

S PRŮVODCEM | 2* HOTEL

Nechte se unést vůní levandulových polí, chutí kozího sýra a omamností parfémů v Grasse. Objevte krásnou přírodu a kamenná městečka Horní Provence.

Provence pro náročné, letecky

S PRŮVODCEM | 4- 5* VILA

Zažijte dovolenou snů! Vlastní vila se zahradou a vyhřívaným bazénem, večeře v restauracích s michelinskou hvězdou, degustace slavného Châteauneuf-du-Pape a kouzlo regionu Provence.

Provence a Azurové pobřeží, letecky

S PRŮVODCEM | 2 - 3* HOTEL

Poznejte kouzlo Provence, noblesu Azurového pobřeží a noční život Monte Carla během jednoho zájezdu. Přivoňte k parfémům, ochutnejte středomořskou kuchyni a užijte si slunce i šum moře.

Nechte se inspirovat Provence ...

Rozkvetlá pole levandule, zelené olivové háje, skalní městečka plná kultury, vůně bylinek a lahodné víno - to vše je Provence. Navštivte papežské město Avignon, projděte se po starobylém akvaduktu Pont du Gard a přivoňte k levandulovým polím u kláštera Sénanque.

 


velká mapa

 

Kdy do Provence

  • ČERVEN – Nejlépe na samém konci června. Levandule je již rozkvetlá, ale ještě není sklizená a je příjemná teplota kolem 25° C.

 

  • SRPEN – Kdo má rád teplejší počasí, může si užít koupání ve Středozemním moři. Při troše štěstí si odvezete domů krásné fotografie rozkvetlé levandule.

 

  • ZÁŘÍ - Ideální teplota na návštěvu památek a zároveň na nákup výrobků z čerstvé sklizně levandule.

 

 

 

 Kdybych namaloval barvy tak, jak jsou osvětleny tím oslňujícím sluncem, nikdo by nevěřil, že jsou skutečné.


Claude Monet 

 

 

 

Zažijte Provence autenticky ...

Degustace vín  z oblasti Châteauneuf-du-Pape

Oblast světově proslulá svými červenými víny se v minulosti stala oblíbeným místem papežů sídlících v nedalekém Avignonu. Vyvážená chuť zdejších odrůd vín je přilákala natolik, že si v nedalekém Calenernier nechali zbudovat své letní sídlo. A protože církev byla vždy spojena s produkcí vín, obklopili se rozlehlými vinicemi. Místní hrad v samém srdci této vinařské oblasti si tak o pár století později vynesl pojmenování Nový hrad papeže, tedy Châteauneuf-du-Pape. Sláva místních zejména červených vín se však po Evropě začala šířit rychleji až po první světové válce. Dnes už tuto značku najdeme v každém lepším obchodě s víny. Vydejme se tedy i my obdivovat práci místních vinařů, seznamme se s tradičními postupy a nechejme si v ústech rozpustit vybraná červená vína z této slavné oblasti.

Obrázek

 

 

Návštěva lisovny olivového oleje a degustace místních produktů

Podnebí v  Provence je ideální pro pěstování olivovníků. Místní obyvatelé vyrábějí z jejich plodů řadu produktů výtečné kvality již po několik století. Vydejme se i my na návštěvu jedné z lisoven, která se nalézá v nádherném prostředí uprostřed olivového háje. Sám majitel nás seznámí s procesem sklizně, ukážeme si jednotlivé odrůdy a výrobu samotného oleje. Ochutnáme různé druhy olivových olejů, tradiční tapenády, marmeládu z tmavých oliv, která je považována za afrodiziakum, olivy naložené s česnekem, fenyklem, s paprikou nebo mandlí.

 

 

Obrázek

PROVENSÁLSKÁ KUCHYNĚ


Provensálskou kuchyni můžeme rozdělit na dva typy podle ročního období. V létě si místní dopřávají lehké pokrmy v podobě velkých salátů, ryb a plodů moře. K salátům Vám často nabídnou místní skvělou česnekovou majonézu aïoli. V zimě se naopak uchylují ke kuchyni velmi vydatné. V jídelníčku nechybí zvěřina, různé druhy pernaté zvěře nebo králíci.

 

K jídlu se samozřejmě popíjí místní víno. Francouzi vybírají víno vždy podle objednaného jídla. V létě řeší výběr elegantně pomocí některého z lehčích růžových vín. Pokud máte rádi červené, doporučujeme ochutnat jednu ze značek ze světoznámé oblasti Châteauneuf-du-Pape, případně z oblasti Côte du Rhône. Před jídlem samozřejmě nesmí chybět nejoblíbenější aperitiv této oblasti. Prakticky to znamená, že ve sklenici dostanete pastis. Po jídle na vytrávení se skvěle hodí místní pálenka marc. 

 

Mezi další speciality Provence patří tapenády – pasty z oliv, které se výborně hodí s kouskem bagety jako chuťovka k aperitivu. Pokud byste nechtěli zdolat celé menu a měli chuť na něco opravdu typického, zkuste marseillskou bouillabaise. Jedná se o velmi hustou polévku z několika druhů ryb (ropušnice, mník, štítník), která se podává s ostrou pastou rouille. Chcete-li objevovat další chutě, vyzkoušejte některé z mnoha menu nabízejících ochutnávku nejrůznějších mořských plodů.

 

V provensálské kuchyni samozřejmě nechybí sýr. Přímo v Provence se vyrábí známý kozí sýr Banon s ochrannou známkou původu. Zraje zabalený v kaštanových listech, v nichž jej naleznete i na pultech místních obchodníků.

 

A co si v Provence objednat k jídlu?

 

  • Salát z Nice - Listový salát kombinovaný s rajčaty, vajíčkem, tuňákem a ančovičkami, ozdobený černými olivami a proužky cibule
  • Vařené slávky - Slávky vařené s různými příchutěmi – na víně, se šalotkou, smetanové
  • Bouillabaise - Rybí specialita z Marseille vařená z několika druhů ryb
  • Dušené maso po provensálsku - Hovězí, telecí, býčí popř. jehněčí maso dlouho dušené v marinádě z červeného vína
  • Nákyp z tresky se salátem - Treska rozmačkaná s olejem, smetanou, česnekem a bramborem
  • Crème caramel - Vaječný krém s karamelovou polevou

 

 

Obrázek

Akvadukt Pont du Gard

Akvadukt Pont du Gard je velkolepým důkazem lidské důmyslnosti a technologické zdatnosti našich předků. Jeho úkolem bylo přivádět vodu do města Nimes z 50 km vzdálené řeky Gard. Je neuvěřitelné, že i dnes, více než 2 000 let po jeho výstavbě, se dochoval v prakticky funkčním stavu. Pro zajištění přirozeného průtoku vody akvaduktem činil výškový rozdíl na obou koncích stavby cirka patnáct metrů, což svědčí o vynikajících propočtech celého systému. Jednotlivé bloky kamene o váze až 6 tun, jsou do sebe vsazeny s milimetrovou přesností a není použito žádných spojovacích materiálů. Přestože v době římské žilo ve městě Nimes asi 50 000 obyvatel, akvadukt byl schopen zásobit každou domácnost asi 400 litry pitné vody denně. Most je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Francii, právem zařazenou na seznam památek UNESCO.


Obrázek

Klášter Senanque a levandulová pole

Zcela osamoceně jsou po kraji roztroušeny staré kláštery. Jedním z nich je románský klášter Sénanque u skalního městečka Gordes. Šedé zdi tohoto stále funkčního cisterciáckého kláštera oživují ze všech stran rozkvetlá pole levandule. Klášter byl postaven již ve 12. století a dodnes jej obývají mniši. Jejich zpěv linoucí se z místního kostela dojme snad každého. Kdo by se chtěl uchýlit na pár týdnů do ústraní a je připraven účastnit se tichého klášterního života, bude na písemnou žádost místními bratry vřele přijat. Hlavní obživu mnichů představuje sklizeň a zpracování rozsáhlých řad modrofialových květů, kvetoucích vždy od konce června do poloviny září. Právě v tuto dobu se nádherná vůně levandule rozlévá celým zdejším údolím a každý závan větru ji ještě zintenzivňuje.


Obrázek

Přírodní park Camargue

Bílí koně, růžoví plameňáci a černí polodivocí býci. I takto by se dala charakterizovat záplavová oblast delty řeky Rhôny o rozloze asi 95 000 hektarů. Krajina tohoto přírodního parku u Středozemního moře vznikala v průběhu tisíců let naplaveninovou činností a od roku 1977 získal status biosférické rezervace. Díky naplavenému materiálu se v bažinatých oblastech vytvořily náspy, které daly vzniknout lagunám. Dnes jsou to ideální místa pro plameňáky, kteří jsou ve zdejších salinách a rýžovištích častými hosty. Kromě těchto dlouhonohých elegánů žije v deltě Rhôny zhruba 400 dalších ptáků. Vydáte-li se do zdejšího ornitologického parku, budete se díky systému dřevěných lávek doslova vznášet nad vodou. Pokud dodržíte pravidla parku a budete se chovat tiše, podaří se Vám řada krásných fotografických úlovků. Park však skrývá i další překvapení. Můžete zde spatřit volně pobíhající ondatry, vydry a zejména pasoucí se polodivoké koně, jejichž bílá barva ostře kontrastuje s černými býky, chovanými speciálně na býčí nekrvavé zápasy, tzv. „course a la cocarde“. Na rozdíl od španělské koridy není hlavním cílem připravit býka o život, ale získat červenou kokardu z jeho hřbetu. Vítězem se při této hře stává ten, kdo získá nejvíce kokard.

 

Park Camarque má však i praktické využití. Díky důmyslnému systému čerpadel, pump a kanálů se sem daří přivádět sladkou vodu z řeky Rhôny a díky tomu využívat severní část oblasti pro francouzské zemědělství, zejména pak na pěstování rýže. Tato plodina zažila svůj největší rozmach po druhé světové válce, kdy Francie chtěla rychle nastartovat své válkou zpustošené hospodářství. Zdejší rýže se díky jedinečné chuti dostala v roce 2000 na seznam chráněných značek pod názvem „riz de Camarque“.

 

Slaná i sladká voda představují klíčový prvek této přírodní oblasti. Zdejší jezera, rybníky a mokřady tvoří více než třetinu rozlohy přírodního parku. Důležitou roli mají typická solná jezera, která dosahují délky až 12 kilometrů a hloubky 2 metrů. Největším je tzv. Velké moře s rozlohou 6 500 hektarů. Velký význam pro oblast Camarque má sůl, která se zde těží již několik století.

.

 

7 zážitků, které Vás v Provence čekaji

Obrázek
 
Provence, známá také jako Provensálsko láká návštěvníky od jara do podzimu. Mnoho turistů přijíždí především za rozkvetlými levandulovými poli na konci června. Provence ale nabízí řadu dalších krásných míst, unikátních zážitků a gurmánských lákadel.

 

Po stopách filmu Dobrý ročník

Obrázek
 
Také jste propadli romantice filmu Dobrý ročník? Uchvátila Vás nádherná krajina Provence, rozlehlé vinice a přátelská povaha místních? Vydejme se společně na místa, která se ve filmu objevují a kterým propadl i hlavní hrdina filmu Max.

 

5 nejkrásnějších vesnic v Provence

Obrázek
 
Snad každé město nebo vesnička v Provence má svého genia loci. Není proto jednoduché vybrat jen 5 nejlepších. Zvolili jsme proto z každé kategorie jednu, která se pyšní titulem NEJ. Pojďte s námi projít jejich kouzelnými uličkami a užít si neopakovatelnou atmosféru.