+420 774 449 306    (Volejte Po-Pá 8-17 hod. )

Poznávací zájezdy do Provence

(letecky z Prahy a Vídně)

 

Objevte nejromantičtější místo na světě s vůní rozkvetlých levandulových polí a slunečnic, nechte se unášet příběhy velkých malířů

jakými byli van Gogh, Cézanne nebo Renoir, navštivte výrobnu olivového oleje, degustujte slavné víno Châteauneuf-du-Pape,

ochutnejte provensálskou kuchyni a vydejte se po stopách filmu Dobrý ročník. 

 

 

 

To nejkrásnější z Provence, letecky

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Objevte ta nejkrásnější místa regionu Provence. Sluncem zalitá levandulová pole, skalní městečka, starobylé kláštery a vybraná francouzská kuchyně omámí všechny Vaše smysly.

Provence, po stopách Dobrého ročníku

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Vydejte se po stopách filmu Dobrý ročník do Provence. Navštivte vinařství Château la Canorgue, městečko Gordes a pohoří Luberon, ochutnejte provensálskou kuchyni i místní vína.

Provence pro náročné, letecky

S PRŮVODCEM | 4- 5* VILA

Zažijte dovolenou snů! Vlastní vila se zahradou a vyhřívaným bazénem, večeře v restauracích s michelinskou hvězdou, degustace slavného Châteauneuf-du-Pape a kouzlo regionu Provence.

Levandulová Provence letecky z Prahy

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Vydejte se s námi za krásami Provence. Objevte kouzlo papežského Avignonu, přivoňte k levandulovým polím, navštivte ornitologický park a ochutnejte provensálskou kuchyni.

Provence a kaňon du Verdon, letecky

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Objevte největší přírodní krásy regionu Provence. Vydejte se do hlubin kaňonu du Verdon, ke slavným vinicím Châteauneuf-du-Pape i do provensálského Colorada. 

Provence a Azurové pobřeží, letecky

S PRŮVODCEM | 2* - 3* HOTEL

Zažijte krásu levandulí provoněné Provence, poznejte kamenná městečka i mekku parfémů Grasse. Zájezd si spestřete letem ve vrtulníku nad Cannes, návštěvou Casina a odpočinkem u moře.

Za vínem do Provence a Côtes du Rhône

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Oblast Provence a Côtes du Rhône láká nejen svou přírodou, kamennými vesničkami a slavnými umělci. Navšivte s námi místní vinařtví a ochutnejte jedinečné víno a středomořskou kuchyni.

Nechte se inspirovat Provence ...

Rozkvetlá pole levandule, zelené olivové háje, skalní městečka plná kultury, vůně bylinek a lahodné víno - to vše je Provence. Navštivte papežské město Avignon, projděte se po starobylém akvaduktu Pont du Gard a přivoňte k levandulovým polím u kláštera Sénanque.

 


velká mapa

 

Kdy do Provence

  • ČERVEN – Nejlépe na samém konci června. Levandule je již rozkvetlá, ale ještě není sklizená a je příjemná teplota kolem 25° C.

 

  • SRPEN – Kdo má rád teplejší počasí, může si užít koupání ve Středozemním moři. Při troše štěstí si odvezete domů krásné fotografie rozkvetlé levandule.

 

  • ZÁŘÍ - Ideální teplota na návštěvu památek a zároveň na nákup výrobků z čerstvé sklizně levandule.

 

 

 

 

 Kdybych namaloval barvy tak, jak jsou osvětleny tím oslňujícím sluncem, nikdo by nevěřil, že jsou skutečné.


Claude Monet 

 

 

Zažijte Provence autenticky ...

 

Degustace vín  z oblasti Châteauneuf-du-Pape

Oblast světově proslulá svými červenými víny se v minulosti stala oblíbeným místem papežů sídlících v nedalekém Avignonu. Vyvážená chuť zdejších odrůd vín je přilákala natolik, že si v nedalekém Calenernier nechali zbudovat své letní sídlo. A protože církev byla vždy spojena s produkcí vín, obklopili se rozlehlými vinicemi. Místní hrad v samém srdci této vinařské oblasti si tak o pár století později vynesl pojmenování Nový hrad papeže, tedy Châteauneuf-du-Pape. Sláva místních zejména červených vín se však po Evropě začala šířit rychleji až po první světové válce. Dnes už tuto značku najdeme v každém lepším obchodě s víny. Vydejme se tedy i my obdivovat práci místních vinařů, seznamme se s tradičními postupy a nechejme si v ústech rozpustit vybraná červená vína z této slavné oblasti.

 

Naše doporučení:  Víno z oblasti Châteauneuf-du-Pape je ideálním dárkem z dovolené.

 

 

Návštěva lisovny olivového oleje a degustace místních produktů

Podnebí v  Provence je ideální pro pěstování olivovníků. Místní obyvatelé vyrábějí z jejich plodů řadu produktů výtečné kvality již po několik století. Vydejme se i my na návštěvu jedné z lisoven, která se nalézá v nádherném prostředí uprostřed olivového háje. Sám majitel nás seznámí s procesem sklizně, ukážeme si jednotlivé odrůdy a výrobu samotného oleje. Ochutnáme různé druhy olivových olejů, tradiční tapenády, marmeládu z tmavých oliv, která je považována za afrodiziakum, olivy naložené s česnekem, fenyklem, s paprikou nebo mandlí.

 

Ano, i olivový olej se dá koštovat, stejně jako víno. Lze ochutnávat a rozeznávat odlišnosti v chuti, vůni i barvě. Protože se v Provence pěstuje i velmi kvalitní zelenina, místní lisovna zpracovává také lokální produkty. Z lilku vyrábí skvělý kaviár, z bazalky, oliv a dalších pochutin produkují tzv. pistou. Údiv na tváři Vám vyčarují marmelády s neobyčejnými příchutěmi. Kombinace fíků s perníkem, třešní s balzamikovým octem, pomeranči s kakaem, kaštanů s whisky, či jahodami s mátou a kapkou pepře neodoláte a určitě si něco odvezete domů.

 

 

Provensálská kuchyně

Provensálskou kuchyni můžeme rozdělit na dva typy podle ročního období. V létě si místní dopřávají lehké pokrmy v podobě velkých salátů, ryb a plodů moře. K salátům Vám často nabídnou místní skvělou česnekovou majonézu aïoli. V zimě se naopak uchylují ke kuchyni velmi vydatné. V jídelníčku nechybí zvěřina, různé druhy pernaté zvěře nebo králíci.

K jídlu se samozřejmě popíjí místní víno. Francouzi vybírají víno vždy podle objednaného jídla. V létě řeší výběr elegantně pomocí některého z lehčích růžových vín. Pokud máte rádi červené, doporučujeme ochutnat jednu ze značek ze světoznámé oblasti Châteauneuf-du-Pape, případně z oblasti Côte du Rhône. Před jídlem samozřejmě nesmí chybět nejoblíbenější aperitiv této oblasti. Prakticky to znamená, že ve sklenici dostanete pastis. Po jídle na vytrávení se skvěle hodí místní pálenka marc. 

 

Mezi další speciality Provence patří tapenády – pasty z oliv, které se výborně hodí s kouskem bagety jako chuťovka k aperitivu. Pokud byste nechtěli zdolat celé menu a měli chuť na něco opravdu typického, zkuste marseillskou bouillabaise. Jedná se o velmi hustou polévku z několika druhů ryb (ropušnice, mník, štítník), která se podává s ostrou pastou rouille. Chcete-li objevovat další chutě, vyzkoušejte některé z mnoha menu nabízejících ochutnávku nejrůznějších mořských plodů.

 

V provensálské kuchyni samozřejmě nechybí sýr. Přímo v Provence se vyrábí známý kozí sýr Banon s ochrannou známkou původu. Zraje zabalený v kaštanových listech, v nichž jej naleznete i na pultech místních obchodníků.

 

A co si v Provence objednat k jídlu?

  • Salát z Nice - Listový salát kombinovaný s rajčaty, vajíčkem, tuňákem a ančovičkami, ozdobený černými olivami a proužky cibule
  • Vařené slávky - Slávky vařené s různými příchutěmi – na víně, se šalotkou, smetanové
  • Bouillabaise - Rybí specialita z Marseille vařená z několika druhů ryb
  • Dušené maso po provensálsku - Hovězí, telecí, býčí popř. jehněčí maso dlouho dušené v marinádě z červeného vína
  • Nákyp z tresky se salátem - Treska rozmačkaná s olejem, smetanou, česnekem a bramborem
  • Crème caramel - Vaječný krém s karamelovou polevou

 

 

Pont du Gard

Obrázek
Poznámka
Již 2000 let se nad řekou Gard tyčí tento 49 metrů vysoký akvadukt. Jedná se o mistrovské dílo římského stavitelství, jehož úkolem bylo přivádět vodu do města Nimes. Tato stavba patří dnes k nejunikátnějším na světě. Pokud Vás sluníčko na mostě až příliš opálí, můžete se zchladit koupelí v řece pod akvaduktem. Její teplota Vás zaručeně osvěží.

 

Klášter Sénanque

Obrázek
Poznámka
Zcela osamoceně jsou po kraji roztroušeny staré kláštery. Jedním z nich je románský klášter Sénanque u skalního městečka Gordes. Šedé zdi tohoto stále funkčního cisterciáckého kláštera oživují ze všech stran rozkvetlá pole levandule, kvetoucí od konce června do poloviny září. Pokud by se Vám odtud nechtělo odejít, po domluvě s místními mnichy si pobyt zde můžete prodloužit

 

Přírodní park

Obrázek
Poznámka
Bílí koně, růžoví plameňáci a černí polodivocí býci. I takto by se dala charakterizovat záplavová oblast delty Rhôny o rozloze asi 95 000 hektarů. Díky naplavenému materiálu se v bažinatých oblastech vytvořily náspy, které daly vzniknout malebným lagunám. Dnes jsou to ideální místa pro plameňáky, kteří jsou ve zdejších salinách a rýžovištích častými hosty.