+420 774 449 306    (Volejte Po-Pá 8-17 hod. )

Poznávací zájezdy do Normandie 

(letecky z Prahy)

 

Odhalte půvab divokého pobřeží Normandie, rozkvetlé Monetovy zahrady v Giverny a malebná přístavní městečka. Tajemné opatství

Mont Saint-Michel se Vám při odlivu odhalí v plné kráse!

 

Pobřeží a útesy v Normandii
Pobřeží a útesy v Normandii
Omaha beach, pláž, kde došlo k vylodění
Omaha beach, pláž, kde došlo k vylodění

 

 

Normandie a Mont Saint-Michel, letecky

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Poznejte kout Francie, který se stal předlohou Monetových obrazů. Navštivte rozkvetlé zahrady v Giverny, opatství Mont Saint-Michel a ochutnejte pravý kvašený nápoj cidre.

 

Normandie a Bretaň na kole

PRO CYKLISTY | HOTEL

Objevte krásy Bretaně, užijte si oblasti přímo nabité kulturními, historickými i přírodními klenoty a zároveň vhodné pro příjemnou projížďku na kole. 

Normandie a Bretaň, autobusem

S PRŮVODCEM | MOBILHOME

Objevte Normandii, kraj protkaný historií, kulturou, nádhernými přírodními scenériemi i gurmánskými zážitky a Bretaň s divokým pobřežím, středověkými městy a keltskými tradicemi.

Nechte se inspirovat Normandií

Severně položený kout Francie se pyšní řadou nádherných míst je zatím stále skryt zrakům turistů. Mírně zvlněná krajina je posetá malebnými městy s hrázděnou architekturou, jabloňovými sady, starobylými vesničkami, venkovskými sídly a zámky s rozkvetlými zahradami. Ne nadarmo si zdejší krajinu a stavby zvolil Claude Monet za náměty pro své obrazy. Zavítejte na normandské pláže, do historického centra Rouenu a ke slavnému opatství Mont Saint-Michel.

 


velká mapa

 

Kdy do Normandie

  • ČERVENEC – Pro návštěvu Normandie se nejlépe hodí prázdninové měsíce. Vzhledem k tomu, že Normandie je severněji položeným francouzským regionem, pohybují se letní teploty mezi 21 a 25° Celsia.

 

  • SRPEN – Dešťové srážky se v tomto měsíci vyskytují minimálně. V tuto dobu si lze dopřát koupání v moři, neboť teplota vody dosahuje až 20° Celsia.

 

 

Zažijte Normandii autenticky ...

Procházka impresionistickými zahradami Clauda Moneta v Giverny

Malým rájem na zemi jsou zahrady, které navrhl, vlastnoručně vysázel a vypěstoval impresionistický malíř Claude Monet u svého domu. Dům i s rozlehlým pozemkem si zakoupil v malé vesničce Giverny a jeho cílem bylo jediné - najít klidné místo pro život se svou rodinou a inspiraci pro malování obrazů. Zahradu rozdělil na dvě části. V jedné se inspiroval duchem japonských zahrad, druhou zahalil do květinového hávu. V japonské části tvoří dominantní prvek voda. Nachází se zde malý potok a proslulé jezírko s lekníny.

 

Druhá část zahrady je ryze květinová. Je složena z několika desítek záhonů plných rozličných květin. Samotný dům malíře je zařízený tak, jakoby světoznámý umělec jen před malou chvílí odešel. Milovníci Moneta během procházky zahradami zaručeně poznají některé scenérie z jeho obrazů. 

 

 

Normandská kuchyně

Normandská kuchyně se pyšní používáním těch nejkvalitnějších surovin. Místní zemědělská výroba produkuje jedny z nejlepších mléčných výrobků. Poctivá smetana a máslo jsou základními ingrediencemi při přípravě téměř každého zdejšího pokrmu. Mezi oblíbené druhy masa patří telecí jemně slané chuti, která vzniká pasením dobytka na přímořských loukách. Na talíři se často objevují nejen králík nebo kachna, ale místo v normandském jídelníčku si našly i vnitřnosti. Dršťky na caenský způsob představují jednu z oblíbených delikates. Region nabízí rovněž nepřeberné množství mořských plodů a ryb. Bohatá úroda jabloňových sadů dala vzniknout dvěma známým nápojům, cidru a calvadosu. Jablečná pálenka se používá při flambování místo koňaku a pokrmy se často podlévají právě cidrem. Jablka jsou také součástí řady dezertů, např. jablečné omelety a věhlasného koláče Tatin. Calvados se běžně popíjí během jídla a to hlavně v případě, že už Vám docházejí síly na další chod. Tzv. trou normande (normandská díra) Vám rychle udělá místo v žaludku na další pochutiny.

 

Před dezertem se ve Francii již tradičně podává sýr. V Normandii nesmí na stole chybět místní hvězda mezi sýry Camembert, labužníci si mohou dopřát rovněž sýr Livarot.

 

A co si v Normandii objednat k jídlu?

  • Klobáska z Vire - Klobása vyráběná z vepřových žaludků a krup zapečená s camembertem
  • Dršťky na caenský způsob - Očištěné dršťky velmi dlouho vařené s telecími nožičkami, slaninou, mrkví, pórkem, cibulí a kořením
  • Kachna po rouensku - Dosti složitý způsob přípravy zadušené kachny, který je považován, za jeden z nejlepších, jak kachnu upravit na talíř
  • Telecí na styl Auge - Plátky telecího masa připravené se žampiony na másle a smetaně
  • Tarte Tatin - Vynikající obrácený jablečný koláč podávaný se smetanou či šlehačkou
  • Tourte GuillaumeVilémův koláč – křehké těsto naplněné jablky překryté bílkovým sněhem
  • Calvados - Nejoblíbenější normandský nápoj, jde o pálenku z jablek, která se zde hojně pěstují
  • Pommeau Nápoj z místních jablek, vyrobený smícháním 2/3 jablečného moštu a 1/3 calvadosu
  • CidreJablečný nápoj obsahující velmi nízké procento alkoholu a hodící se téměř ke každé příležitosti

 

Návštěva výrobny cidru

Co je to cidre? Jde o kvašený jablečný nápoj s různými stupni alkoholu. Patří k velice oblíbeným nápojům nejenom ve Francii a Anglii, ale také v Portugalsku či Španělsku. Před pár lety se rozšířila jeho konzumace i k nám.

 

Jak cidre vypadá a jak chutná? Je to průzračná tekutina zlaté barvy, která jemně perlí. Při přičichnutí i po ochutnání jsou cítit čerstvá jablka. Pokud se cidre vychladí, je nesmírně osvěžující.

 

Jak se cidre vyrábí? Cidre se vyrábí z kvalitních jablek přímo určených k jeho výrobě. Většinou se mísí několik odrůd, aby se docílilo ideální chuti tohoto kvašeného jablečného moštu.

Důležitá je vyrovnanost kyselosti, hořkosti a sladkosti, aby bylo dosaženo nejlepšího výsledku. Mošt se získá rozdrcením jablek a jejich vylisováním. Posléze se šťáva nechá kvasit při vhodných teplotách ve vinných sudech, tancích nebo při domácí výrobě v demižonech. Po minimálně tříměsíčním kvašení se mošt stočí do lahví a nechá se dokvasit, což zaručuje zachování perlivosti nápoje. Nápoj je pak ředěn na daný obsah alkoholu mezi 0,5% a 8,2%. Dle objemu alkoholu se cidre dělí na sladký (doux) a suchý (brut). Podobný nápoj lze vyrobit i z hrušek pod názvem poiré.

 

Návštěva výrobny cidru

Při návštěvě výrobny cidru (tzv. cidrerie) budeme moci nahlédnout za oponu a pozorovat zpracování tohoto opojného moku. Majitel, nebo jeho pomocník nás zavedou do rozlehlých jabloňových sadů. To aby nás ujistili, že jablka na výrobu cidru opravdu pochází z místních zdrojů. Během procházky nás seznámí s jednotlivými odrůdami jabloní, vhodnou dobou sběru a samotným výrobním procesem. Budeme-li mít štěstí, dostaneme se i do výrobní části. V ciderii se vedle tradičního cidru vyrábí i mošt, jablečný ocet, likéry, destiláty (calvados) a zavařeniny. Na závěr naší prohlídky samozřejmě přichází ochutnávka a případně i nákup produktů. Z vlastní zkušenosti víme, že si zde zakoupený vzorek málokdo odveze sebou domů. Tak dobrý totiž je...

 

Město katedrál

Obrázek
Poznámka
Hlavní město Normandie je často přezdíváno Hamburkem Západu díky jednomu z největších říčních přístavů. Rouen se zapsalo do povědomí lidí zejména upálením Johanky z Arku a zachovalými gotickými katedrálami, v čele s jednou z nejvyšších katedrál světa, katedrálou Notre-Dame. Turisté se mohou kochat zachovalou hrázděnou architekturou domů, nádherným orlojem, případně se vydat městem, aby si připomněli působení slavného malíře Clauda Moneta nebo místního rodáka, spisovatele Gustava Flauberta.

 

Vyloďovací pláže

Obrázek
Poznámka
Nadšenci pro vojenskou historii si budou na normandských plážích připadat jako v ráji. Po celé délce pobřeží jsou rozeseta muzea, památníky, hřbitovy s bílými kříži a mnohé další připomínky vylodění Spojenců v Normandii. Ti, kteří neholdují vojenské historii, ocení krásné pláže, malebná pobřežní městečka a příjemné stezky pro pěší turistiku táhnoucí se kolem moře. Gurmáni si budou libovat v místních restauracích nad skvělými pokrmy a sportovci zase nad výhledem ze strmých útesů.

 

Mont Saint-Michel

Obrázek
Poznámka
„La merveille“ – zázrak, jak jednoduše a výstižně pojmenovali Francouzi klášter na ostrově Mont Saint-Michel uprostřed mořského zálivu. Už od středověku poutníci přicházeli z celé Evropy, aby při odlivu moře poklekli v klášterním kostele na vrchu ostrova a vzdali úctu veliteli nebeských vojsk, svatému Michalovi. Dnes ostrov přitahuje více turistů než poutníků a patří mezi pět nejnavštěvovanějších památek Francie. Toto místo určitě stojí za návštěvu a bližší poznání.