+420 774 449 306    (Volejte Po-Pá 8-17 hod. )

Poznávací zájezdy do Bretaně

(autobusem, na kole i letecky)

 

Dávné legendy, tajuplné menhiry, světla majáků a divoký příboj. Drsný kraj, který Vás uchvátí nevídanou krásou a vlídností

zdejších  obyvatel. Objevte nejzápadnější mys Francie - Bretaň.

 

 

 

Bretaň a Normandie na kole

PRO CYKLISTY | HOTEL

Objevte krásy Bretaně, užijte si oblasti přímo nabité kulturními, historickými i přírodními klenoty a zároveň vhodné pro příjemnou projížďku na kole. 

Bretaň na kole, autobusem

PRO CYKLISTY | MOBILHOME

Projeďte na kole nejsvéráznější a nejtajemnější část Francie s keltskými tradicemi, vlastním jazykem, pohřebními mohylami, divokým skalnatým pobřežím, majáky a vysokým přílivem.

Za tajemstvím Bretaně, letecky

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Poznejte kouzlo kraje opředeného řadou mýtů a legend. Vydejte se do přístavu Saint-Malo a za megalitickými stavbami do Carnacu a užijte si jedinečnou atmosféru Bretaně nabitou energií.

Bretaň a Normandie, autobusem

S PRŮVODCEM | MOBILHOME

Poznávací zájezd do západní Francie nás zavede do tajemných krajů Normandie a Bretaně. Do kraje korzárů, kamenných měst, prehistorických památek a malebných přístavů na členitém pobřeží Atlantiku.

 

„Bretaň, to je stav duší“ … napsal historik Jules Michelet o tomto koutu Francie a měl pravdu. Bretaň je tichá, zádumčivá, tajemná, plná legend a pověr, které stále ještě přežívají mezi místními.  Návštěvníka její kouzlo uchvacuje pomalu, ale hluboce a doživotně. Nechte se i Vy unášet krásou přístavu Saint-Malo, duchem megalitických staveb, rozeklanými útesy a povahou milých a usměvavých Bretonců.

 


velká mapa

 

Kdy do Bretaně

  • ČERVENEC – Sluncem zalité nebe rozzáří v tuto dobu jinak zádumčivou a deštivou krajinu.

 

  • SRPEN – Bretaň patří k nejdeštivějším francouzským regionům. V srpnu je však pravděpodobnost deštivého počasí během celého roku nejmenší.

 

 

 

 

 „Žiju jako ve snu, něco tak krásného jako Bretaň si nikdo nemůže vymyslit,
kdo tu zemi druidů a dubů, skřítků a menhirů vlastníma očima nespatřil.“


Julius Zeyer 

 

 

Zažijte Bretaň autenticky

 

Pravá bretonská kuchyně

Bretonci od nepaměti brázdili světová moře a oceány. Jejich kuchyně proto obsahuje velké množství ryb a darů moře, které připravují mnoha rozmanitými způsoby. Mezi nejoblíbenější pokrmy patří slávky na námořnický způsob. Hojně pěstovanou a často využívanou zeleninou v bretani je artyčok. K dalším oblíbeným druhům zeleniny náleží květák z Léonu a cibule pěstovaná v okolí Roscoffu. Místní dezerty jsou často přeslazené a nám by mohly připadat málo nápadité, Bretoncům však velmi chutnají.

 

Mezi oblíbené nápoje patří stejně jako v sousední Normandii cidre a calvados. Bretonci se ale navíc mohou pochlubit slušnou nabídkou piv. Bretaň je jedním z mála regionů ve Francii, který produkuje několik druhů piva. Pivovary zde začaly vznikat v průběhu osmdesátých let 20. století. Dnes jich existuje více než dvacet. Vyrábějí různé druhy piv, od světlých až po tmavá. Často navíc s velmi specifickými příchutěmi, typickými pro zdejší region. Můžete proto ochutnat pivo s mořskou řasou, či mořskou vodou. Místní piva obsahují od 4 do 11 % alkoholu.

 

A co si vlastně v Bretaňi objednat k jídlu?

  • Foie Gras s konfitovanou cibulí z Roscoffu - paštika z husích jater
  • Galette - Slané palačinky vyráběné z pohankové mouky a plněné různými způsoby, z nichž si každý vybere svou oblíbenou kombinaci chutí
  • Cotriade - Polévka podobná bouillabaise z jihu Francie. Dušený pokrm z platýse, kambaly, okouna, či korýšů
  • Moules marinieres - Vařené slávky na šalotce, bílém víně a petrželi
  • Far breton - Směs těsta a vaječného krému zapečená s kousky sušených švestek
  • Kouign-amman - Velmi sladký, máslový a zkaramelizovaný koláč

 

 

Návštěva výrobny cidru

Co je to cidre? Jde o kvašený jablečný nápoj s různými stupni alkoholu. Patří k velice oblíbeným nápojům nejenom ve Francii a Anglii, ale také v Portugalsku či Španělsku. Před pár lety se rozšířila jeho konzumace i k nám.

 

Jak cidre vypadá a jak chutná? Je to průzračná tekutina zlaté barvy, která jemně perlí. Při přičichnutí i po ochutnání jsou cítit čerstvá jablka. Pokud se cidre vychladí, je nesmírně osvěžující.

 

Jak se cidre vyrábí? Cidre se vyrábí z kvalitních jablek přímo určených k jeho výrobě. Většinou se mísí několik odrůd, aby se docílilo ideální chuti tohoto kvašeného jablečného moštu.

Důležitá je vyrovnanost kyselosti, hořkosti a sladkosti, aby bylo dosaženo nejlepšího výsledku. Mošt se získá rozdrcením jablek a jejich vylisováním. Posléze se šťáva nechá kvasit při vhodných teplotách ve vinných sudech, tancích nebo při domácí výrobě v demižonech. Po minimálně tříměsíčním kvašení se mošt stočí do lahví a nechá se dokvasit, což zaručuje zachování perlivosti nápoje. Nápoj je pak ředěn na daný obsah alkoholu mezi 0,5% a 8,2%. Dle objemu alkoholu se cidre dělí na sladký (doux) a suchý (brut). Podobný nápoj lze vyrobit i z hrušek pod názvem poiré.

 

Návštěva výrobny cidru

Při návštěvě výrobny cidru (tzv. cidrerie) budeme moci nahlédnout za oponu a pozorovat zpracování tohoto opojného moku. Majitel, nebo jeho pomocník nás zavedou do rozlehlých jabloňových sadů. To aby nás ujistili, že jablka na výrobu cidru opravdu pochází z místních zdrojů. Během procházky nás seznámí s jednotlivými odrůdami jabloní, vhodnou dobou sběru a samotným výrobním procesem. Budeme-li mít štěstí, dostaneme se i do výrobní části. V ciderii se vedle tradičního cidru vyrábí i mošt, jablečný ocet, likéry, destiláty (calvados) a zavařeniny. Na závěr naší prohlídky samozřejmě přichází ochutnávka a případně i nákup produktů. Z vlastní zkušenosti víme, že si zde zakoupený vzorek málokdo odveze sebou domů. Tak dobrý totiž je...

 

Strážcem majáku na mysu Fréhel

Mys Fréhel se řadí mezi jedno z nejkrásnějších míst ve Francii v regionu Bretaň. Tato část je často označována jako Smaragdové pobřeží díky smaragdové barvě moře, které omývá malebné písečné pláže a vysoké pískovcové útesy. Celá oblast spolu s přilehlými neobydlenými ostrovy tvoří přírodní ornitologickou rezervaci nazývanou "Landes de Cap Fréhel". Tisíce mořských ptáků sídlících na útesech a malých ostrůvcích dotváří charakter této krajiny. Pohled na poletující racky, alkouny, kormorány, tereje či burňáky je fascinující. Doporučujeme si však ucpat uši. Křik ptáků zejména v době hnízdění by Vám totiž zněl v hlavě ještě dlouho po návratu domů. 

 

Naše doporučení: Procházka stezkou mezi kvetoucími vřesovišti je stejně působivá jako brouzdání levandulovými poli v Provence.

 

Stihnete-li otevírací dobu majáku, můžete si na chvíli vyzkoušet povolání strážce majáku. Jde o zaměstnání, které balancuje na hranici mezi romantikou a šílenstvím. Filmovou romantiku zde však příliš nečekejte. Jde o těžkou práci, která není usnadněná ani existencí moderních technologií. Moře je totiž i dnes stále nebezpečné. Silné spodní proudy, skaliska pod hladinou moře, divoký příboj nebo jen podcenění situace může stát život řadu námořníků. Důležitým úkolem strážce je starost o strojovnu, která představuje většinou jediný zdroj energie. Přestože je dnes již většina těchto strážných věží plně automatizována, na těch nejobtížnějších stále přetrvává stará tradice strážců, kteří slouží na majáku vždy několik let a poté přecházejí na další. Smutným faktem je vysoké procento sebevražd u této profese. Samota, hluk bouřícího moře a podivné noční zvuky připravily řadu těchto zocelených mužů o rozum.

 

Menhiry v Carnaku

 
Více než 3000 vztyčených menhirů tvoří kamenné řady v Carnaku. Dodnes vědci přesně nedokázali, proč byly tyto přinejmenším 6 000 let staré kamenné aleje postaveny. Menhiry jsou opředeny mnoha legendami, které jitří představivost návštěvníků. V minulosti chodívali místní svatebčané tančit mezi menhiry se západem slunce. Mladé ženy se dotýkaly kamenů klíny, aby počaly dítě. Dnes menhiry přitahují mnoho návštěvníků, které láká velmi zvláštní atmosféra a a někteří zde cítí i velmi silný magický náboj.

 

Přístav Saint-Malo

 
Korzárské přístavní město obehnané vysokou hradbou působí monumentálně a nedobytně. V minulosti bývalo Saint-Malo jedním z nejdůležitějších francouzských přístavů a místní korzáři patřili k postrachu moří. Dnešní návštěvníci jsou nadšeni příjemnou atmosférou města. Hradební promenáda nabízí krásné výhledy. Ti otužilejší mohou vyzkoušet místní pláž. Gurmáni nejspíš zavítají do některé z mnoha restaurací pod hradbami, jež nabízí svým návštěvníkům to nejlepší, co rybáři vyloví ze zdejších vod.

 

Bretaňské pobřeží

 
Více než 1 000 kilometrů Bretaně lemuje moře. Každá část pobřeží je specifická a něčím zvláštní. Někde Vás uchvátí nespoutanost a divokost krajiny, jinde budete oslněni zábleskem fialové barvy do nedohledna se táhnoucích koberců vřesovišť. Příjemně Vás překvapí rozmanité skalní útvary nebo smaragdově zelená barva moře. Na mnoha místech potkáte kamenné strážce pobřeží v podobě kamenných majáků, které v minulosti zachránily svým věčně plápolajícím světlem nejednu loď plující příliš blízko pevniny.