+420 774 449 306    (Volejte Po-Pá 8-17 hod. )

                                                                                                                                                          vyberte si svůj zájezd

champagne, francie

Doporučujeme aneb to nejlepší z regiONU

 

KATEDRÁLA V REMEŠI

Katedrála Panny Marie nebo-li Notre Dame v Remeši patří mezi nejdůležitější francouzské katedrály, protože sloužila ke korunovacím francouzských králů. Je rovněž nejdelší katedrálou ve Francii. Současná stavba byla dokončena na počátku 14. století. Na jejím místě stála původně druidská svatyně, později římské lázně a románská bazilika.

V římských lázních se v roce 496 n. l. konal křest merovejského krále Chlodvíka I. Legenda říká, že král byl pomazán posvěceným olejem, jenž snesl anděl z nebe. Tento svěcený olej se posléze používal při všech královských korunovacích. Celkem se jich zde konalo 26.

Katedrála je jedinečná svou bohatou sochařskou výzdobou. Neobvykle často je  námětem soch anděl a proto se jí často přezdívá andělská. Během první světové války katedrála utrpěla velké škody. Byly zničeny vzácné historické vitráže. Dnes jsou v oknech zasazeny kopie z dílny místního mistra. Zajímavostí je, že kopie byly zhotoveny podle návrhu českého malíře Josefa Šímy. Za oltářem v apsidě se nachází skvost v podobě vitráží od slavného umělce Marca Chagalla. Vitráže byly nainstalovány v roce 1971 náhradou za ty zničené během války.

Ke katedrále přiléhá Palais du Tau – Arcibiskupský palác, v němž se nachází muzeum s pokladnicí, tapiseriemi, středověkými sochami. V neposlední řadě je zde uložen střep z oné svaté ampule snesené andělem na zem.

 

Obrázek

město troyes

V 1. století n. l. založili Římané osadu na křižovatce důležitých obchodních cest a pojmenovali ji po hlavním městě keltského kmene Triccasiů jako Augustobona Triccasium. Nedaleko města se v roce 451 odehrála bitva na Katalaunských polích, Attila, obávaný hunský válečník, byl poražen a  západní Evropa si mohla oddechnout.

Troyes začíná růst od 11. století. Město přebírá rod pánů z Blois. Troyes se také stalo místem, kde vzniklo Chudé rytířstvo Šalamounova řádu nebo-li templářský řád. Od 12. století přichází opravdová prosperita. Město se stává sídlem vévodů kraje Champagne, staví se hradby a také vzniká pro potřeby trhu nová váhová jednotka trojská unce používaná šperkaři a zlatníky. V době rozmachu se ve městě staví mnoho kostelů ve stylu vrcholné gotiky. Mezi nejznámější patří katedrála svatého Petra a Pavla, kostel Sainte Madelaine nebo kostel svatého Urbana. Díky tomuto stavebnímu rozmachu se město chlubí souborem vitráží o neuvěřitelné výměře 10 000 metrů čtverečních.

Velký požár z roku 1524 zničil valnou část měšťanských domů, proto dnes v historickém centru najdeme nejstarší domy z 16. století.  Historické centrum je plné malebných hrázděných budiv, uličky jsou úzké a křivolaké. U některých překvapí jejich rozměry. Mezi nejužší se řadí Kočičí ulička. Jmenuje se tak asi proto, že kočky dokázaly lehce přeskočit ze střechy na střechu.

Dnešní univerzita, jedna z největších židovských na světě, je pojmenována podle věhlasného učence Rašiho, jenž zde působil ve středověku. Návštěvníci si Troyes oblíbili také jako nákupní destinaci. Město se již v minulosti proslavilo textilní výrobou. Dnes se zde nachází mnoho velkých outletů a ochodů se značkovými oděvy za velmi příjemné ceny.

Obrázek

 

 

šampaňské

Pro výrobu šampaňského jsou povoleny jen tři odrůdy vinné révy. Jsou to chardonnay, pinot noir a pinot meunier (burgundské červené a mlynářka). Ty se mísí v různých poměrech, aby se dosáhlo vyvážené a konstantní chuti.

 

S výrobou šampaňského se často spojuje jméno benediktinského mnicha Dom Pérignona. Ten zdokonalil proces výroby, zavedl tlustostěnné lahve a také speciální zátku.

Jak tedy vzniká šampaňské? Nejdříve se vylisuje hrozen a šťáva se nechá projít prvním kvašením, vzniklé víno je kyselé a nepitelné. Kvasí se v nerezových tancích, některá menší vinařství ještě používají dubové sudy. Poté se smíchají různé odrůdy, případně také ročníky. Do směsi se přidá tiráží likér skládající se z cukru, směsi vína a kvasinek. Lahve se naplní, uzavřou se korunkovým uzávěrem a putují do sklepů o nižší a konstantní teplotě. Mnohdy tyto sklepy pochází z doby římské, kdy byl v této oblasti těžen vápenec. Zde proběhne takzvané druhotné kvašení, při němž vzniká jako vedlejší produkt oxid uhličitý v podobě malých bublinek. Po dokončení procesu druhotného kvašení se lahve narovnají do stojanů ve tvaru střechy a začne sklepávání mrtvých kvasinek do hrdla lahve. Je nutno podotknout, že mrtvé kvasinky dávají šampaňskému specifickou chuť i vůni. Po sklepání sedimentu do hrdla proběhne odzátkování zmrazením hrdla se sedimentem. Ten z lahve vystřelí, doplní se expediční likér a lahve se nechají ještě několik měsíců ležet, než se vydají do obchodů a ke konzumentům.

Obrázek