+420 774 449 306    (Volejte Po-Pá 8-17 hod. )

Za šampaňským do Champagne

 

CHAMPAGNE, FRANCIE

Mírně zvlněná krajina, malé vesnice elegantně usazené mezi vinicemi, města s poklidnou a noblesní atmosférou. To vše je Champagne. Pohleďte v úctě na katedrálu Notre-Dame v Remeši, projděte se stezkou šampaňského a degustujte v jednom ze šampaňských domů velkých jmen.

 

 

velká mapa

 

KDY DO CHAMPAGNE

  • SRPEN – pokud máte rádi příjemné teplo i při návštěvě památek, je tento měsíc ideální
  • ZÁŘÍ A ŘÍJEN – v kraji probíhá sklizeň vína, počasí je příjemné

 

Šampaňské sklepy jsou otevřené většinou celý rok.

 

 

 

„Šampaňské piji pouze, když jsem šťastná a když jsem smutná. Někdy je piji, když jsem sama. Když čekám společnost, považuji šampaňské za samozřejmost. Když nemám hlad, flirtuji s ním, když jej mám, ráda se napiji. Jinak na něj však ani nesáhnu - pokud nemám žízeň." 

Lilly Bollinger

 

 

 

 

zažijte champagne

Návštěva sklepů a degustace šampaňského

Při návštěvě kraje Champagne byste zcela určitě měli navštívit některý z řady šampaňských domů, zúčastnit se prohlídky a na závěr ochutnat šampaňské. V Remeši, v Épernay, ale mnohdy i na venkově narazíte na známé a prestižní domy. Nezapomeňte se ale vždy dopředu objednat.

V minulosti obchod se šampaňským ovládaly především ženy, často vdovy po významných obchodnících. Mnohdy se tento fakt odrazil i v názvu vinařství – Veuve Clicquot (vdova Clicquotová). Každý šampaňský dům vás seznámí s technologií výroby a zavede Vás do sklepů s tisíci lahvemi vína. Některé firmy vlastní desítky kilometrů podzemních chodeb, kde ukládají lahve k druhotnému kvašení. Mnohdy narazíte také na menší muzeum o historii výroby šampaňského. Na konci prohlídky vám vždy nalijí do tulipánové sklenky tento lahodný mok. Většinou dostanete na výběr, chcete-li ochutnat suché či polosuché. Než pozvednete sklenku k ústům, pozorujte chvíli nezaměnitelné řetízkování, které je naprosto typické pro prvotřídní šampaňské. Při odchodu z vinařství zajisté půjdete přes malý obchůdek, kde si můžete zakoupit místní produkci či správné sklenky na šampaňské.

 

Naše doporučení:  Víno z oblasti Champagne je ideálním dárkem z dovolené.

kuchyně kraje champagne

Celý kraj ležící na východ od Paříže se nazývá Champagne-Ardenne. Je to kraj proslulý výrobou pravého šampaňského. A protože ho je všude okolo hodně, využívá se tento elegantní nápoj i v místní kuchyni. Samotný region se dělí na několik menších částí, každá z nich má svoji specifickou gastronomii.

Ardény se vyznačují kuchyní s vydatnými jídly, jež byla nutná pro místní těžce pracující obyvatele. Lesy bohaté na zvěř svádějí k častým lovům, proto je tak oblíbené maso z divočáka. Na jídelním lístku najdeme rovněž bílé jelito a za ochutnání stojí i věhlasná ardenská šunka uzená s jalovčinkami.

V části Marne se v kuchyni hojně používá již výše zmíněné šampaňské. Ústřice na šampaňském, nebo mladá kuřátka se šampaňskou omáčkou jsou oblíbenými pokrmy místních. V Remeši se vyrábí remešská šunka samozřejmě obsahující šampaňské.

Milovníci sladkého mohou vyzkoušet růžové sušenky z Remeše. Jsou křehké a křupavé. Ovšem pokud je chcete jíst jako samotní Francouzi, namáčejte si je do šampaňského nebo do červeného vína.

Obyvatelé Champagne si velmi často dopřejí na talíři sladkovodní ryby. K nejoblíbenějším se řadí candát, štika, okoun, kapr nebo úhoř.

I v tomto regionu se mohou chlubit mnoha výbornými sýry. Mezi nejznámější patří sýr Maroilles. Začali jej vyrábět mniši ve stejnojmenném klášteře. Vyznačuje se výraznější chutí i vůní. Dalším sýrem je Langres, který je daleko jemnější. Všechny místní sýry se mohou konzumovat jako samostatný chod  nebo se používají jako přísada při vaření.

V kuchyni tohoto kraje se k dochucení jídla užívají šedí lanýži. Nejsou tak slavní jako jim příbuzní černí lanýži z jižní Francie, ale rostou v místních lesích a zajímavě dokáží jídlo obohatit.

 

A co si v Champagne objednat k jídlu?

  • Salát s uzenou šunkou – listy pampelišky, brambory, cibule a uzená šunka tvoří skvělou kompozici
  • Zapékané brambory a la Bayenne – bylinkové brambory zapečené s cibulí a smetanou
  • Svíčkové řezy s cibulovým pyré – rychle opečené plátky svíčkové s cibulí připravenou na šampaňském
  • Štika ve vinné omáčce – filet štiky servírovaný ve vinné omáčce se žampiony
  • Vepřové nožičky à la Sainte – Menehould – uvařené vepřové nožičky se obalí v trojobalu a rychle usmaží, podávají se s omáčkou z vína, hořčice a cibule
  • Jahody naložené v medu a růžovém šampaňském
  • Šampaňský sorbet

 

 

katedrála v Remeši

Poznámka
Katedrála Notre-Dame v Remeši se řadí mezi nejvýznamnější francouzské gotické katedrály. Mnohdy se jí přezdívá katedrála andělská, protože na její fasádě se nachází neobvyklé množství soch andělů. V katedrále byli korunováni a slavnostně pomazáni všichni králové od Ludvíka XIII po Karla X. V roce 1991 byla zařazena na seznam UNESCO.

 

město Troyes

Poznámka
Troyes je rušné město kraje Champagne chlubící se množstvím památek ale také velice živou atmosférou. V minulosti bylo místo jedním z nejdůležitějších center obchodu. Při pohledu na mapu zjistíte, že staré centrum města má půdorys ve tvaru zátky od šampaňského. Ve středověku zde vznikla nová váhová jednotka, tzv. trojská unce.

 

slavné šampaňské

Poznámka
Šampaňské je noblesní nápoj, který vhodně doprovodí každou významnou událost. Neexistuje pravé a nepravé šampaňské, jak se často říká. Šampaňské je pouze jedno šumivé víno, které pochází z francouzského regionu Champagne-Ardenne. Všechna ostatní šumivá či perlivá vína by se měla nazývat sekt, crémant, cava či frizzante, záleží v jakém státě se nacházíte.