kuchyně kraje champagne
Celý kraj ležící na východ od Paříže se nazývá Champagne-Ardenne. Je to kraj proslulý výrobo
u pravého šampaňského. A protože ho je všude okolo hodně, využívá se tento elegantní nápoj i v místní kuchyni. Samotný region se dělí na několik menších částí, každá z nich má svoji specifickou gastronomii.
Ardény se vyznačují kuchyní s vydatnými jídly, jež byla nutná pro místní těžce pracující obyvatele. Lesy bohaté na zvěř svádějí k častým lovům, proto je tak oblíbené maso z divočáka. Na jídelním lístku najdeme rovněž bílé jelito a za ochutnání stojí i věhlasná ardenská šunka uzená s jalovčinkami.
V části Marne se v kuchyni hojně používá již výše zmíněné šampaňské. Ústřice na šampaňském, nebo mladá kuřátka se šampaňskou omáčkou jsou oblíbenými pokrmy místních. V Remeši se vyrábí remešská šunka samozřejmě obsahující šampaňské.
Milovníci sladkého mohou vyzkoušet růžové sušenky z Remeše. Jsou křehké a křupavé. Ovšem pokud je chcete jíst jako samotní Francouzi, namáčejte si je do šampaňského nebo do červeného vína.
Obyvatelé Champagne si velmi často dopřejí na talíři sladkovodní ryby. K nejoblíbenějším se řadí candát, štika, okoun, kapr nebo úhoř.
I v tomto regionu se mohou chlubit mnoha výbornými sýry. Mezi nejznámější patří sýr Maroilles. Začali jej vyrábět mniši ve stejnojmenném klášteře. Vyznačuje se výraznější chutí i vůní. Dalším sýrem je Langres, který je daleko jemnější. Všechny místní sýry se mohou konzumovat jako samostatný chod nebo se používají jako přísada při vaření.
V kuchyni tohoto kraje se k dochucení jídla užívají šedí lanýži. Nejsou tak slavní jako jim příbuzní černí lanýži z jižní Francie, ale rostou v místních lesích a zajímavě dokáží jídlo obohatit.
A co si v Champagne objednat k jídlu?
- Salát s uzenou šunkou – listy pampelišky, brambory, cibule a uzená šunka tvoří skvělou kompozici

- Zapékané brambory a la Bayenne – bylinkové brambory zapečené s cibulí a smetanou
- Svíčkové řezy s cibulovým pyré – rychle opečené plátky svíčkové s cibulí připravenou na šampaňském
- Štika ve vinné omáčce – filet štiky servírovaný ve vinné omáčce se žampiony
- Vepřové nožičky à la Sainte – Menehould – uvařené vepřové nožičky se obalí v trojobalu a rychle usmaží, podávají se s omáčkou z vína, hořčice a cibule
- Jahody naložené v medu a růžovém šampaňském
- Šampaňský sorbet