Francie

Kam se vydat za nejkrásnějšími vánočními trhy?

Čas adventu se rychle blíží a k této krásné předvánoční době patří samozřejmě adventní trhy. V předvánočním ruchu a shonu bychom si měli najít chvíli volna a naladit se na pohodu a ducha vánoc. K tomu nám skvěle poslouží jeden den strávený na některém z nejkrásnějších adventních trhů v Evropě. Vydejme se tedy na voňavou klobásku do Norimberku, za ochutnávkou lahodného pitného medu do Wroclawi nebo za krásnou výzdobou do Paříže.

Největší vánoční trhy jsou v Norimberku

Norimberk leží jen kousek za státními hranicemi, takže cesta z Prahy sem zabere necelé čtyři hodiny. V centru města nás přivítají přes dvě stovky stánků s vánoční výzdobou, řemeslnými výrobky a místními specialitami. Za ochutnání stojí slavné norimberské klobásky, tenké tak, aby se daly prostrčit středověkou klíčovou dírkou. Dopřát si můžeme rovněž smažené bramboráky servírované netradičně s jablečným pyré. Zahřát prokřehlé prsty je nejlepší u svařeného vína nebo horkého punče. Skvělou zábavu si na trzích užijí i děti, na které čeká speciální dětský vánoční trh na náměstí Hanse Sachse. Na ty nejmenší zde čeká řada atrakcí, mimo jiné mohou poslat speciální dopis Ježíškovi s tajným přáním. Pokud by Vaše ratolesti měly přeci jen dlouhou chvíli, vydáme se do muzea hraček, nebo se projedeme kočárem taženým koňmi centrem města.

Adventní trhy v Norimberku

Nejkrásnější jsou trhy večer, kdy je celé centrum nádherně nasvícené. Pěkný pohled na adventní trhy je zejména z místního hradu, odkud je krásný výhled na celé město. Nezapomeňte navštívit dvůr řemesel, který se nachází nedaleko městských hradeb. Naleznete zde kvalitní rukodělné výrobky z kůže, skla i jiných materiálů. Třeba se Vám poštěstí dokoupit na dvoře poslední vánoční dárky pro Vaše blízké.

Nejlepší punč a klobásky jsou ve Wroclawi

Pro české návštěvníky zůstává polská Wroclaw neboli Vratislav zatím stále málo objeveným městem s adventními trhy, přestože se nachází nedaleko státních hranic v polském Slezsku. Wroclaw se může pyšnit krásně zachovalým historickým centrem. Na zdejším Rynku, vůbec největším středověkém náměstí v Evropě, se konají každoročně vyhlášené adventní trhy. Stánky jsou rozmístěné okolo radnice, která je považována za jednu z nejkrásnějších v celém Polsku. Místní obchodníci neúnavně nabízejí výrobky s tradiční vánoční tématikou, řemeslné předměty, kulichy a výborný horký punč. Při jeho popíjení si prohlédneme nádherná historická průčelí okolních barokních a renesančních paláců. Určitě nezapomeneme ochutnat grilovaný sýr s brusinkovou zavařeninou a nespočet druhů klobásek. Pokud by Vás nedokázalo zahřát svařené víno, zkuste tzv. pitný med – místní specialitu, která Vás jistě zahřeje na těle i na duši.

Budeme-li mít dostatek času, vydáme se na malou procházku na Tumský ostrov. Nachází se na něm centrum církevního života města. Dominantu čtvrti tvoří věže katedrály svatého Jana Křtitele v gotickém slohu. V jejím stínu se krčí krásný románský kostelík svatého Jiljí. Cestou přejdeme přes řadu mostů, z nichž každý je jedinečný. Proč si právě na některém z nich neudělat krásnou fotografii na památku?

Advent ve Wroclawi

Při procházce ulicemi možná narazíme na postavu nám dobře známého vojáka Švejka. Není se čemu divit, neboť ve Wroclawi Čechy mají rádi a našeho Švejka přímo zbožňují. V řadě hospod nám zde také nabídnou k snědku ovarové koleno s točeným pivem. Vydejme se tedy na advent do města, které je nám tak blízko kulturně i geograficky!

Nejkrásnější trhy najdeme v Paříži

Paříž v čase adventu obléká překrásnou světelnou výzdobu, a protože jde o město módy, tak se dekorace s každým rokem mění a určují tak vánoční trendy v celé Evropě. A že je opravdu na co koukat! My se vydáme na slavný bulvár Champs-Élysées, který je lemován dřevěnými stánky a zejména při večerním osvětlení je procházka jeho středem úžasným zážitkem.

Skutečně adventně se naladíme v některé z pařížských vánočních vesniček. Největší z nich nalezneme v moderní čtvrti La Défense a u Eiffelovy věže. V každé vesničce je část zasvěcená gastronomii. Přeci jen jsme ve Francii! Ochutnáme svařené víno nebo tradičně připravovanou horkou čokoládu. Přepadne-li Vás hlad, doporučujeme zkusit klobásu, savojský tartiflette nebo oblíbené žampiony na smetaně. Každý si zde jistě najde specialitu, která bude jeho chuťovým pohárkům vyhovovat. Nezapomeňte koupit nějakou drobnost Vašim blízkým pod stromeček. Pokud vydržíte až do setmění, určitě zamíříme k ruskému kolu umístěnému na náměstí Svornosti a vychutnáme si zde hru rozmanitých světel z ptačí perspektivy.

Naše doporučení: zajděte si před katedrálu Notre-Dame. Náměstí před ní korunuje krásný vzrostlý strom a neokoukané pozadí mu tvoří přední fasáda katedrály. Budete tak mít pěknou památku na vánoce v Paříži!

 

Adventní trhy na Champs-Élysées

Další podobné články

kanál du midi

Slavný kanál du Midi

Objevte šperk jihu Francie, který se skrývá v Okcitánii, a prožijte nezapomenutelné okamžiky plné krásy, historie a romantiky. Kanál du Midi je jedno z míst, které při svých cestách jižní Francií nesmíte minout.

Zobrazit více